TÜBİTAK-1001 Projesiyle İncir Tarımına Yeni Bir Soluk

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi'nde yürütülen TÜBİTAK-1001 projesi, incir tarımında genetik çeşitliliği artırarak tarımsal verimlilik ve sürdürülebilirlik için umut vadediyor.

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde yürütülen TÜBİTAK-1001 projesi, incir tarımında genetik çeşitliliği artırmayı hedefleyen yenilikçi bir araştırma ile dikkat çekiyor. Proje, Prof. Dr. Oğuzhan ÇALIŞKAN liderliğinde yürütülüyor.

Poliploid bitkilerin geliştirilmesi

Projenin ana teması, dişi ve erkek incirlerde poliploid bitkilerin geliştirilmesi üzerine yoğunlaşıyor. Bu kapsamda doku kültürü teknolojileri kullanılarak farklı ploidi düzeylerinde çeşitlerin üretilmesi hedefleniyor. Araştırmanın yenilikçi çıktıları şu şekilde sıralanıyor:

Büyük meyve üreten yeni çeşitler: Daha iri ve kaliteli ürünler sağlanacak.
Tozlaşma ihtiyacını ortadan kaldıran türler: Meyve tutumunu kolaylaştıran çeşit adayları geliştirilecek.
Zorlu iklim koşullarına dayanıklılık: Kuraklık ve sıcaklık gibi çevresel stres faktörlerine uyum sağlayan genetik kaynaklar oluşturulacak.

Akademik iş birliği ve güçlü altyapı

Yaklaşık 2 milyon TL bütçe ile desteklenen proje, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nin yanı sıra Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ve İncir Araştırma Enstitüsü’nden uzmanların iş birliğiyle hayata geçiriliyor. Çalışmalar, üniversitenin Doku Kültürü Konteyner Laboratuvarı ve Araştırma-Uygulama Seraları’nda gerçekleştiriliyor.
Araştırma ekibi, 7 uzman araştırmacı ve 2 bursiyerden oluşuyor. Bu güçlü ekip, incir tarımında çığır açacak genetik materyallerin geliştirilmesi için titizlikle çalışıyor.


Sürdürülebilir tarım için önemli adım

Prof. Dr. Oğuzhan ÇALIŞKAN’ın liderlik ettiği proje, incir tarımında genetik çeşitliliği artırmayı ve tarımsal sürdürülebilirliği sağlamayı hedefliyor. Poliploid bitkiler üzerine yapılan bu çalışma, farklı ıslah amaçlarına yönelik yeni incir çeşitlerinin geliştirilmesine yönelik değerli bir zemin hazırlıyor.

Exit mobile version