Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

TÜBİTAK destekli projeyle iki yeni mandarin çeşidi tescillendi

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Erhan Ahmet Özdemir’in yürütücülüğünü üstlendiği TÜBİTAK destekli proje kapsamında, ‘mandarin çeşitlerinin raf ömrü ve muhafaza koşulları’ üzerine önemli bir çalışma gerçekleştiriliyor.

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof.

İki yeni çeşit: Alarin ve Aladen
Projede, Mersin Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü tarafından selekte edilen iki mandarin çeşidine odaklanılıyor. Çalışmanın detaylarını paylaşan Prof. Dr. Özdemir, “Bu çeşitlerden biri orta mevsim, diğeri ise geç dönem mandarin çeşididir. Daha önce genotip olarak değerlendirilen bu çeşitler, proje kapsamında tescillenmiş ve ‘alarin’ ile ‘aladen’ isimlerini almıştır,” dedi.

1 milyon 750 bin TL bütçeli TÜBİTAK desteğiyle beş araştırmacı ve iki bursiyerin katılımıyla yürütülen proje, üç yıllık bir süre için planlandı. Prof. Dr. Özdemir, projenin temel hedefinin bu iki yeni mandarin çeşidinin raf ömrünü belirlemek ve farklı muhafaza koşullarında dayanıklılığını test etmek olduğunu ifade etti.
“İlk iki yıl boyunca bahçelerde bakım koşulları takip edildi ve meyvelerden alınan örneklerle hasat zamanı belirlemeye yönelik analizler yapıldı. Şu anda, meyvelerin hangi sıcaklık derecelerinde ve ne kadar süreyle depolanabileceği üzerine çalışmalar sürdürülmektedir,” diyen Özdemir, projenin turunçgil sektörüne katkı sağlayacağını belirtti.
İhracatta mandarin çeşitlerinin önemi
Turunçgillerin bahçe ürünleri ihracatında önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Özdemir, “En çok ihraç edilen turunçgil türü mandarindir. Hatay, Adana ve Mersin illeri mandarin yetiştiriciliğinde başı çekmektedir. Bu proje, tescil edilen yeni çeşitlerin üreticilere sağladığı faydaları artırmayı hedeflemektedir,” dedi.
Kalite kaybını önleyen analizler
Hasat zamanı belirlenirken fiziksel, biyokimyasal ve kimyasal analizlerle mandarin çeşitlerinin dalında kalma süresi ve kalite kaybı değerlendiriliyor. Bu sayede, üreticiler ürünlerini daha verimli şekilde yönetebilirken, kalite kaybı yaşamadan pazara sunabilecek.
Geç dönem mandarin çeşitlerinin ise özellikle arz-talep dengesizliği yaşanan dönemlerde üreticilere önemli bir çözüm sunması bekleniyor.