TÜBİTAK’ın Hatay sıvılaşma raporu

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu TÜBİTAK, 6 Şubat depremlerinden sonra Hatay’a bir uzman heyeti göndererek İskenderun ve Antakya’da zemin sıvılaşması konusunu inceledi. Kurum deprem bölgesinde yaşanan sıvılaşmaya dair yaptığı değerlendirmede deprem sonrasında İskenderun-Antakya bölgesinde Geoteknik problemlerin belirdiği alanların tespitini raporladı. Raporda yer alan bilgilere göre; “İskenderun sahil kesiminden başlanarak sıvılaşma izi ve yanal yayılma […]

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu TÜBİTAK, 6 Şubat depremlerinden sonra Hatay’a bir uzman heyeti göndererek İskenderun ve Antakya’da zemin sıvılaşması konusunu inceledi. Kurum deprem bölgesinde yaşanan sıvılaşmaya dair yaptığı değerlendirmede deprem sonrasında İskenderun-Antakya bölgesinde Geoteknik problemlerin belirdiği alanların tespitini raporladı.

Raporda yer alan bilgilere göre;

“İskenderun sahil kesiminden başlanarak sıvılaşma izi ve yanal yayılma gösteren alanlar gözlemlenmiş ve tespit edilmiştir. Alanda hem mevcut yapıların altında hem de doğal arazi yüzeyinde sıvılaşma izine rastlanılmıştır. Yapı altlarındaki zemin profilinde gerçekleşen sıvılaşma olayı ile olarak genellikle yapı köşelerinden kum çıkışı gerçekleştiği gözlemlenmiştir. Bununla birlikte sıvılaşma olayının gerçekleştiği zemin tabakaları üzerinde yer alan yapıların oturma gösterdiği görülmüştür. Gerçekleşen bu yapı oturmaları genellikle 30-50 cm mertebelerinde ve üniformdur. Yapı dışında kalan arazilerde de sıvılaşma izlerine rastlanılmıştır. Genellikle düz zemin yüzeyine sahip bu alanlarda gerçekleşen sıvılaşma olayı sonrası arazi yüzeyine kum çıkışı olmuş, kum konileri ve krater geometrileri belirmiştir. Bununla birlikte bina temellerinde yapılan gözlemlerde taşıma gücü kaybının oluştuğu herhangi bir yapıya rastlanılmamıştır. Bölgedeki sıvılaşma izleri İskenderun kıyısı ve iç kesimlerinin yanı sıra Arsuz, Hatay-Kırıkhan, Demirköprü, Dörtyol, Amik Ovası ve Hatay Havaalanı bölgelerinde de takip edilmiş ve incelenmiştir. Antakya Demirköprü köyü ve bağlantı yolunda aşırı yanal yayılmalara rastlanılmıştır. Benzer şekilde Dörtyol ilçesinde 900 m’ lik sahile paralel bir hat boyunca yanal yayılma kaynaklı ötelenmeler gözlemlenmiştir. . Deprem sonrasında zemin yüzeyinin 30-50 cm büyüklüğünde düşey deformasyon gösterdiği ve sıvılaşmayla birlikte yüzeye çıkan yer altı suyunun da alanı doldurduğu anlaşılmıştır.”

(Sinan Seyfittinoğlu)

Exit mobile version