TÜİK: ‘Dünyanın En Şeffaf Kurumuyuz’

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), son günlerde ekonomi yazarı Alaattin Aktaş’ın eleştirilerine maruz kaldı. Aktaş, TÜİK’in “sır gibi sakladığı enflasyon sepeti” ile ilgili bilgileri köşe yazısında paylaşarak, enflasyon hesaplamaları hakkındaki şeffaflık iddialarını sorguladı. TÜİK, bu eleştiriler üzerine bir açıklama yaparak kendisini “dünyadaki en şeffaf resmi istatistik kurumlarından biri” olarak tanıttı. Aktaş, TÜİK’in resmi enflasyon sepetinde kiranın […]

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), son günlerde ekonomi yazarı Alaattin Aktaş’ın eleştirilerine maruz kaldı. Aktaş, TÜİK’in “sır gibi sakladığı enflasyon sepeti” ile ilgili bilgileri köşe yazısında paylaşarak, enflasyon hesaplamaları hakkındaki şeffaflık iddialarını sorguladı. TÜİK, bu eleştiriler üzerine bir açıklama yaparak kendisini “dünyadaki en şeffaf resmi istatistik kurumlarından biri” olarak tanıttı.
Aktaş, TÜİK’in resmi enflasyon sepetinde kiranın 6.256 lira, doktor muayenesinin 34 lira, beyaz peynirin 149 lira, yumurtanın 2,67 lira, özel üniversite ücretlerinin 199 bin lira ve yurt ücretinin 457 lira olarak hesaplandığını belirtmişti. Ayrıca, zeytinyağının 116 lira ile zeytinden (136 lira) ucuz olduğunu vurgulamıştı. TÜİK, Nisan 2022’den beri enflasyon sepetine dair madde fiyatlarını yayınlamıyordu.
TÜİK’in açıklaması şu şekilde:
• “TÜFE sepetindeki değişim oranları her ay 12 ana harcama grubu, 43 harcama grubu, 90 alt harcama grubu ve 143 temel başlık düzeyinde yayımlanmaktadır. Avrupa İstatistik Ofisi (EUROSTAT) tarafından yayımlanması beklenen en detaylı düzey temel başlık düzeyidir. Kurumumuz bu düzeyde endeks değişimlerini uluslararası beklentilere uygun biçimde kamuoyu ile paylaşmaktadır. Bu bağlamda TÜİK, dünyadaki en şeffaf resmi istatistik kurumlarından biridir.”
• “Bir köşe yazarı tarafından, kurumumuzca en son Nisan 2022’de yayımlanmış olan bazı madde fiyatları, temel başlık seviyesinde fiyat endeksleriyle genişletilerek günümüze ilişkin ortalama fiyat hesaplamalarının yapıldığı iddia edilmektedir. Bu yanıltıcı sonuçlar, bazı çevreler tarafından manipülasyon aracı olarak kabul görmektedir.”
• “Bu tür manipülasyonlara mahal verilmemesi adına, dünyanın önde gelen ülkelerinde madde düzeyinde tüm fiyatlar hesaplanmamakta ve yayımlanmamaktadır. İlgili köşe yazarı tarafından üretilen eksik ve yanıltıcı bilgiler, TÜİK’in madde fiyatlarını yayımlamama kararının isabetliliğini bir kez daha ortaya koymuştur.” – Yusuf Cemil Karaçay-

Exit mobile version