Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

TÜİK’in Enflasyon verisi, Çarşı-Pazar-Marketle örtüşmüyor…

Türkiye istatistik Enstitüsü (TÜİK),

Türkiye istatistik Enstitüsü (TÜİK), önceki gün, Eylül ayı enflasyonunu % 0.99, yıllık enflasyonu da % 9,26 olarak açıkladı. Ancak buna kimse inanmadı. Piyasa koşullarında, hayat pahalılığının, yılın ilk 9 ayı sonunda %40’lara tırmandığını gören vatandaş, TÜİK’in verilerine hiç itibar etmedi.
Vatandaş; temel tüketim maddelerinden okulların açılmasıyla birlikte kırtasiye ve giyim ürünlerine, temizlik malzemelerinden ısınma ve yakacak giderlerine, gıdadan sağlığa, ulaşımdan diğer giderlere kadar her alanda 2019 yılı içinde hayat pahalılığının ortalama % 30-40 artığı görüşünde.
Hatay Eğitim İş Sendikası, dört kişilik bir ailenin açlık sınırının Eylül’de yüzde 1,1 oranında azalarak 2 bin 585 liraya gerilerken; giyim, barınma, ulaştırma, eğitim ve sağlık harcamalarında yaşanan artışların, yoksulluk sınırını artırmaya devam ettirdiğini ve Eylül’de yüzde 0,75 oranında artan yoksulluk sınırının 9 bin 512 liraya yükseldiğini savunuyor.
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’nun Ar-Ge birimi KAMU-AR’ın, dört kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için tüketmesi gereken gıda miktarlarını esas alarak belirlediği açlık sınırı ile yoksulluk sınırı araştırmasının Eylül ayına ilişkin sonuçlarına göre, açlık sınırı, Eylül’de bir önceki aya göre 29 lira azalarak 2 bin 585 lira olurken, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama ise 100 liralık artışla 6 bin 927 lira düzeyine yükseldi. Ailelerin, gıda ve gıda dışı ihtiyaçların insan onuruna yaraşır bir şekilde ve yoksunluk hissi çekilmeden karşılanabilmesi için gereken toplam harcama tutarını gösteren yoksulluk sınırı ise, 71 liralık artışla 9 bin 512 liraya yükseldi.
Eğitim İş raporunda şöyle denildi:
“Eylül’de açlık sınırı, bir önceki aya göre yüzde 1,1 oranında azalırken, gıda dışı harcamalarda yüzde 1,47 ve yoksulluk sınırında da yüzde 0,75 oranında artış kaydedildi. Sebze, patates, et gibi harcama gruplarında yaşanan mevsimlik düşüş, açlık sınırını aşağı çekerken, elektrik, doğalgaz ve benzeri ürünlere kamu eliyle yapılan zamlar, barınma gibi diğer zorunlu ihtiyaçlara yapılması gereken harcamaları arttırıyor. Bu nedenle de, yoksulluk sınırı artmaya devam ediyor. Böylece, dar ve sabit gelirliler hızla yoksullaşıyor. Gıda dışı harcamalarda da bu yılın ilk sekiz ayında 600 lira, son bir yıllık dönemde ise 599 liralık artış kaydedildi.
Dört kişilik bir ailenin insan onuruna yaraşır bir şekilde yaşayabilmesi için yapması gereken zorunlu gıda ile gıda dışı harcamaların toplam tutarını gösteren yoksulluk sınırı, Eylül’de, bir önceki aya göre yüzde 0,75 oranında artarak 9 bin 442 liradan 9 bin 512 liraya yükseldi. Yoksulluk sınırında, bu yılın dokuz aylık döneminde yüzde 9,57, son bir yıllık dönemde ise 10,63 oranında artış yaşandı. Yoksulluk sınırında, Eylül’de, bir önceki aya göre 71 lira artış olurken, yılın ilk dokuz aylık dönemindeki toplam artış 830 lira, son bir yıllık dönemdeki toplam artış ise 914 lira oldu.”
-Yusuf Cemil Karaçay-