Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Turbo, Eren, Atom, Sarp ve Nefer Artık Özgür…

Yaralı Getirilen 5 Kaplumbağa, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları

Yaralı Getirilen 5 Kaplumbağa, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları İlkyardım, Tedavi ve Kurtarma Uygulama Ve Araştırma Merkezi’nde Tedavi Edildi, İyileştirildi Ve Suya Bırakıldı.

Törenle Doğaya Bırakıldılar

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) bünyesindeki, Veteriner Fakültesi Deniz Kaplumbağaları İlkyardım, Tedavi ve Kurtarma Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde, bu yılın ilk 10 ayında, şimdiye kadar toplam 22 kaplumbağanın tedavi edildiği bildirildi. Son olarak 5 deniz kaplumbağası, tedavi sonrası iyileştirildi ve hafta içinde Samandağ sahilinde kumsalda düzenlenen törenle denize bırakıldı.

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları İlkyardım, Tedavi ve Kurtarma Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından tedavileri tamamlanan 5 adet deniz kaplumbağası, Samandağ sahilinde özgürlüğüne kavuştu.

Turbo, Eren, Atom, Sarp ve Nefer isimleri verilen 2 adet Chelonia Mydas ve 3 adet Caretta Caretta türü deniz kaplumbağası, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 7.Bölge Hatay Şube Müdürlüğü ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım, Tedavi ve Kurtarma Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliğinde doğal ortamlarına salındı.

Hatay Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Rehabilitasyon Merkezi Koordinatörü ve HMKÜ DEKİYM Müdürü Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Bu yıl, merkeze toplam 22 yaralı deniz kaplumbağasının tedavi amacıyla getirildiğini belirten Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, şöyle devam etti:

“Merkezimize yaralı olarak getirilen 22 deniz kaplumbağasından 13 adedi Caretta Caretta, 8 adedi Chelonia Mydas ve 1 tanesi Trionix türü deniz kaplumbağasıydı.  Bunlardan 2 Caretta Caretta’yı Haziran ayında denize bırakmıştık. Bugün de, nöropati ve yüzgeçte misina kesiği ile kafa travmalı olarak merkezimize getirilen ve tedavileri tamamlanan 5 adet deniz kaplumbağasını Samandağ’da özgürlüğüne kavuşturmuş oluyoruz. Bir adet kafa ve karapaks travmalı Caretta Caretta’nın tedavisi merkezimizde devam etmektedir. Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Tedavi Merkezi olarak, son 5 yılda da toplam 33 deniz kaplumbağasını özgürlüğüne kavuşturduk.

Ayrıca bu yıl Arsuz, Samandağ ve Dörtyol sahillerinde 9 adet ölü kaplumbağa tespit ettik. Vakaların çoğu, pervane hasarına bağlı kafa travmaları (9 adet) ve köpek ısırma (6 adet) vakalarıydı. Kafa travmaları çoğunlukla Carettalar’da, köpek saldırıları ise Chelonia Mydas kaplumbağalarda görüldü. Bu iki yaralanmada da birçok kaplumbağanın kaybına neden olmaktadır. Köpek saldırıları nedeniyle bu yıl 6 adet dişi Chelonia Mydas olmak üzere, son üç yılda toplam 12 adet yumurtlamaya gelen erişkin bireyi kaybettik.

Bu 12 adet kaplumbağa, ölmeleri nedeniyle yumurta bırakamadılar. Dişi bireylerin, sezonda bir-iki defa yumurta bırakacaklarını düşündüğümüzde, yaklaşık 1500-2000 arası bir yavruyu da kaybetmiş olduk. Bu nedenle, ilgili birimlerce başıboş köpekler ile ilgili gerekli tedbirlerin alınması çok önem arz etmektedir.

Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Rehabilitasyon Merkezi’ndeki tedaviler, Hatay DKMP Şube Müdürlüğü ve Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı’ndaki Uzman Veteriner Hekimler tarafından titizlikle yürütülmektedir.

Tedavisi tamamlanan kaplumbağalara, TR kodlu, Tarım ve Orman Bakanlığı DKMP Genel Müdürlüğü’ne ait markaları takıyoruz. Daha önceki yıllarda Cranioplasti yaptığımız bir kaplumbağanın 2 yıl sonra İsrail’e kadar ulaştığı merkezimize bildirilmişti. Bugün bıraktığımız kaplumbağaların da Akdeniz’deki beslenme ve üreme ortamlarında yaşamlarını devam ettireceklerini, nesil devamlılığına katkı sağlayacaklarını ümit ediyoruz.

Hatay sahillerine yumurta bırakmak için gelen deniz kaplumbağa ölümlerini azaltmak için yuvalama alanlarını başıboş köpek saldırılarından korumamız gerekmektedir. Koruma tedbirlerinin etkinliği açısından, yerel belediyelere ve duyarlı STK’lara önemli görevler düşmektedir.”

Samandağ Çevlik sahilindeki bırakma etkinliğine; Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Cafer Tayer İşler, Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Elemanları Dr. Öğr. Üyesi Zeki Deveci, Dr. Öğr. Üyesi Ziya Yurtal, Araştırma. Görevlisi İbrahim Alakuş ve Araştırma Görevlisi Ömer Kırgız, Veteriner Fakültesi Farmakoloji Öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Erdinç Türk, Tarım ve Orman Bakanlığı DKMP Genel Müdürlüğü 7.Bölge Hatay Şubesi Veteriner Hekimi İsmail Eminoğlu ve DKMP Hatay Şubesi koruma görevlileri ile Veteriner Fakültesi öğrencileri ve sahildeki duyarlı vatandaşlar katıldı. -Cemil Yıldız-