Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Turgut Özal’ın vefatının 31. Yıldönümü

Türkiye’nin 8. Cumhurbaşkanı Turgut

Türkiye’nin 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ölümünün üzerinden 31 yıl geçti. Elektrik Mühendisliği alanında İstanbul Teknik Üniversitesi’nden mezun olan ve ardından Elektrik İşleri Etüt İdaresi’nde çalışmaya başlayan Özal, uzun bir siyasi kariyere sahipti.
1983 genel seçimlerinde kurduğu Anavatan Partisi (ANAP) ile birinci çıkan ve 1989’a kadar Başbakanlık görevini üstlenen Özal, daha sonra Türkiye Cumhuriyeti’nin 8. Cumhurbaşkanı olarak seçildi. Ekonomide liberalleşmenin öncüsü olarak bilinen Özal, “24 Ocak Kararları” olarak anılan geniş çaplı ekonomik programın hazırlanmasında önemli bir rol oynadı.
Ancak siyasi yaşamı boyunca birçok engelle de karşılaştı. Özellikle 1988’de uğradığı silahlı saldırı, Türkiye’nin gündemine oturmuştu. Ankara’da düzenlenen ANAP kongresinde suikasta uğrayan Özal, yaralı halde kürsüye çıkarak teslimiyetini ifade etmişti.
Suikast girişimini gerçekleştiren Kartal Demirağ, yakalanmış ve yargılanarak idama mahkum edilmişti. Ancak daha sonra cezası hapse çevrilen Demirağ, 1992’de Özal tarafından affedildi.
Turgut Özal, 17 Nisan 1993’te Cumhurbaşkanlığı döneminde vefat etti. Ancak ölümü hala şüpheli bulunuyor. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan soruşturma kapsamında, ölüm nedeni hala kesin olarak tespit edilemedi.
Ölümünden 19 yıl sonra, 2012’de “cinayet sonucu öldüğü” iddiaları üzerine Özal’ın mezarı açıldı ancak sonuç alınamadı. – Yusuf Cemil Karaçay-