Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Turistik Bölgeler İçin İtfaiye Amirlikleri Kurulsun

Selçuk Üniversitesi öğretim üyesi Abdullah Koca, turistik bölgelerdeki yangın riskine dikkat çekerek AA muhabirine itfaiye amirliklerinin kurulmasının önemini vurgulayan bir açıklama yaptı.

Selçuk Üniversitesi öğretim üyesi Abdullah Koca, turistik bölgelerdeki yangın riskine

Selçuk Üniversitesi Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Bölüm Başkanı Abdullah Koca, yangın güvenliği konusunda alınması gereken önlemleri sıralayarak, turistik bölgelerde itfaiye amirlikleri kurulması gerektiğini ifade etti. Yangın yönetmeliğine uygun yapılan yangın merdivenleri ve alınan tedbirlerin olası faciaları engelleyebileceğini belirten Koca, mevcut eksikliklerin ciddi sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulundu.

“Yangın Merdivenleri Dayanıklı Olmalı”

Koca, Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde daha önce yaşanan Grand Kartal Otel yangını örneğiyle, yangın merdivenlerinin önemine dikkat çekti. Bu otelde yangın merdiveninin bulunmaması nedeniyle facianın boyutunun büyüdüğünü belirten Koca, yönetmeliklere göre 21,5 metreyi geçen binalarda dış mekan yangın merdiveninin zorunlu olduğunu vurguladı.

Koca, “Yangın merdivenleri yangına dayanıklı malzemelerden yapılmalı. Bu tür yerlerde çelik, alüminyum gibi sağlam malzemeler kullanılmalı ve yangın güvenlik sistemleri tam teşekküllü olmalı. Denetimler sırasında uygunluk raporları titizlikle incelenmeli,” dedi.

“Toplu Alanlarda Güvenlik Önlemleri Hayati”

Koca, oteller, alışveriş merkezleri ve sinema salonları gibi kalabalık alanlarda yangın güvenliği standartlarına uyulmasının hayati olduğunu belirtti. Ayrıca yangın merdivenlerinin genişliğinin en az 120 santimetre olması gerektiğini vurgulayan Koca, bu tür alanlarda malzeme tasarrufunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

“Yangın Uyarı Sistemleri Her Yerde Bulunmalı”

Büyük işletmelerin ve otellerin yangın uyarı sistemleri ve söndürme ekipmanları konusunda farkındalık oluşturması gerektiğine dikkat çeken Koca, yangın çıkış kapılarının asla kilitli olmaması gerektiğini belirtti. “Çıkış kapılarının önüne malzeme yığılmamalı ve bu alanlar sürekli açık tutulmalı,” diye ekledi.

Koca, otellerde koridor alarm sistemleri, gaz maskeleri ve yangın söndürme ekipmanlarının bulunmasının olası faciaları önleyebileceğine dikkat çekti.

“Turistik Bölgeler İçin İtfaiye Amirlikleri Şart”

Abdullah Koca, itfaiyenin yangınlara anında müdahale etmesinin kritik olduğunu ifade ederek, büyük turistik işletmelerin kendi itfaiye birliklerini kurabileceğini önerdi. Grand Kartal Otel örneğinde itfaiyenin olay yerine 45 dakikada ulaştığını hatırlatan Koca, bu süre zarfında yangının hızla yayıldığını vurguladı.

“Turistik yerlerde belediyeler grup amirlikleri veya itfaiye birlikleri oluşturmalı. Bu, alınması gereken bir önlem ve uygulanması zor değil,” diyen Koca, bu tür adımların büyük felaketlerin önüne geçeceğini ifade etti.