Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Turizm pastasından alınan pay mutlaka arttırılmalı

Milletvekili Mevlüt Dudu, önerge ile turizm sektöründeki sıkıntıları gündeme getirdi

Milletvekili Mevlüt Dudu, önerge ile turizm sektöründeki sıkıntıları gündeme getirdi …

CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, bir grup milletvekiliyle birlikte Meclis Başkanlığı’na verdiği önerge ile turizm sektöründeki sorunları gündeme getirdi, dünya turizm pastasından alınan payın mutlaka arttırılmasının önemine vurgu yaptı.
Doğal, tarihî ve kültürel varlıklar bakımından büyük çeşitliliğe sahip bir ülke olan Türkiye’nin, turizmin bütün çeşitlerini barındıran çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu hatırlatan Milletvekili Mevlüt Dudu, siyasi ve ekonomik krizlerden çok etkilenen turizm sektörünün, son dönemde siyasi gelişmelerden en çok etkilenen sektör olduğunu bildirdi. Dünya turizm potansiyelinin değeri göz önüne alındığında, yılların birikimiyle bugünkü noktaya gelmiş Türk turizm sektörünün daha da gelişmesi beklenirken krize girmesinin, diğer sektörleri de olumsuz etkileyeceği gibi, yerinde ve zamanında alınmayan önlemler ve desteklerin ileride hiçbir etkisinin olmayabileceğini belirten Milletvekili Mevlüt Dudu, önergede konu ile ilgili şunlara yer verdi: “Türkiye’nin turizm gelirleri, ziyaretçi sayısı yıllar itibarıyla artmasına rağmen, kişi başına ortalama harcama ve ortalama geceleme sayısında bir artış yoktur. Üstelik kişi başına ortalama harcama sayısı inişli çıkışlı bir trend göstermektedir. Çıkış Yapan Ziyaretçiler Anketi’ne göre, Türkiye’nin 2014 yılı itibarıyla turizm geliri 34 milyar 305 milyon 904 bin dolar, ziyaretçi sayısı 41 milyon 415 bin 70 kişi iken kişi başı ortalama harcama 828 dolar, ortalama geceleme sayısı 10’dur. Türkiye’nin 2015 yılı itibarıyla turizm geliri 31 milyar 464 milyon 777 bin dolar, ziyaretçi sayısı 41 milyon 617 bin 350 kişi iken kişi başı ortalama harcama 756 dolara düşmüştür. Türkiye’nin turizm geliri 2014 yılına göre 2015 yılında yüzde 8,3 oranında azalmıştır.
Hükûmetin aldığı tek destek uçaklara yakıt desteği …
Ülkemizin içinde bulunduğu terör, güvenlik, ekonomik istikrarsızlık, siyasi belirsizlik, dış politika sorunları, komşularıyla iyi geçinmeme ve toplumsal huzurun olmayışı gibi çok önemli sorunları doğrudan turizm sektörüne çok olumsuz etki yapmaktadır. Şu anki verilere göre ortalama yüzde 38’lik bir rezervasyon kaybı yaşanmaktadır ki bu rakamın daha da artabileceği endişesi bulunmaktadır. Bu durumda Türkiye’nin yalnızca turizm sektöründeki kaybı en az 10 milyar dolar olacaktır ki bu da ülke turizminin çökmesi demektir.
Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliğinin (TUROB) açıklamasına göre, Türkiye’nin Eylül 2015’te otel doluluğu 2014 yılının aynı dönemine oranla yüzde 12,4’lük bir düşüşle yüzde 65,3’e gerilemiştir.”
1999 yılında yaşanan siyasi krizde yeni satışlar yapılmadığı gibi, eski satışların da iptal edilmesiyle turizmin bir anda çöktüğünü, o zamanki koalisyon hükûmetinin çok ciddi tedbirler alarak Türk turizminin yaşadığı büyük krizden çıkmasına katkı sağladığını hatırlatan Milletvekili Mevlüt Dudu, önergenin sonunda şunlara değindi: “O dönemde uçaklara yakıt desteği; turizm firmalarına aktif büyüklükleriyle orantılı ucuz ve uzun vadeli kredi desteği (iki yıl ödemesiz dört yıl vadeli); yurt dışında birçok ülkede yazılı ve görsel basında yoğun Türkiye tanıtım reklamları; Türkiye’ye getirilen her turist için kişi başına 25 dolar pirim; tur operatörü, hava yolu şirketi, acente, otel gibi turizm şirketlerine vergi ve SSK borçlarını faizsiz vadelendirme ve yapılandırma olanağı tanınması turizm sektörünün krizden çıkmasını sağlamıştı. Bugün ülkemiz turizm sektörü tarihinin en büyük ekonomik krizine girmiş olmasına rağmen, Hükûmetin aldığı tek destek uçaklara yakıt desteğidir. Bu desteğin de yetersiz kaldığı ortaya çıkan sonuçlardan kolaylıkla anlaşılmaktadır.
Ülkemizin içinde bulunduğu siyasi ve ekonomik krizin turizm sektörüne etkilerinin incelenip turizm sektöründe meydana gelen gerileme ve gelir kayıplarının araştırılıp sektörün gerilememesi, olumsuz etkilerinin giderilmesi ve turizm sektörünün canlanıp dünya turizm pastasından aldığı payın azalmayıp artması için gerekli politikaların üretilmesi amacıyla bir Meclis araştırmasına ihtiyaç duyulmaktadır.”
Mehmet ÖZGÜN