Türk Kadınlar Birliği üyeleri ”Eşitliğe Ulaşmak ve Ayrımcılıkla Mücadelede Güvencemiz” projesinin Hatay’da yapılan 1. İzleme çalışmaları kapsamında Hatay Gastronomi Evi’nde düzenlenen kahvaltıda bir araya geldi. Proje lideri Ayşen Karakulak ve Kahramanmaraş Bölge Mentörü Büke Çelem eşitliğin sağlanması, ayrımcılığın ortadan kaldırılması ve şiddetin önlenmesi alanındaki yasalarla birlikte Türkiye’nin imzacısı olduğu ve anayasanın güvencesi altında bulunan yasaları da güçlendiren uluslararası sözleşmelerin yerelde de bilinmesi, öğrenilmesi, uygulanması ve yaygınlaştırılması amacıyla uygulanan bu projeyi misafirlere tanıttı.
Organizasyona dair açıklama şu şekilde:
“Türk Kadınlar Birliği, kadına yönelik şiddetin önlenmesi, cinsiyete dayalı ayrımcılığın ortadan kaldırılması ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması bakımından son derece önemli ulusal ve uluslararası hukuki güvenceler sağlayan sözleşmeler ve mevzuatın yaygınlaştırılması, farkındalığın artırılması ve uygulanmasının sağlanması amacıyla, AB Delegasyonunun desteğiyle, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği’nin de ortak olarak katkı verdiği ”Eşitliğe Ulaşmak ve Ayrımcılıkla Mücadelede Güvencelerimiz” projesini 2020 Ocak ayında başlatmıştır.
35 ilde yürütülen proje faaliyetleri ile kadına yönelik şiddet ve ayrımcılıkla mücadelede uluslararası sözleşmelerin ve ilgili ulusal mevzuatımızın tanınırlığını ve uygulanmasını sağlamak için yereldeki aktörlerin farkındalığının artırılması, sözleşmelerin ve yasaların hayata geçirilmesini sağlayacak izleme ve savunuculuk becerilerinin güçlendirilmesi amaçlanmaktadır.
Bu kapsamda Hatay’da hak temelli çalışan kadın kuruluşlarının katılımıyla, şiddet, adalete erişim, kalıp yargılar ve zararlı uygulamalar, çalışma yaşamı ana temalarında ilgili kurum ve kuruluşları nezdinde bir izleme çalışması yürütülmüştür. 1. İzleme çalışmalarına Türk Kadınlar Birliği Antakya ve İskenderun Şubeleri, Samandağ Kadın Dayanışma Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Hatay Şubesi, Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği Hatay Temsilciliği ve Hatay Barosu Çocuk Hakları Komisyonu katılmıştır. Bundan sonra da devam edecek olan izleme çalışmalarından beklentimiz ulusal ve uluslararası yasal güvencelerimizin hayata geçirilmesine katkı verilmesidir.
Proje kapsamındaki illerde bu amaca ulaşmak için gerçekleştirilen faaliyetler, ilgili kesimler ile iletişim ve iş birliğinin gelişmesini de sağlayacaktır. Öte yandan bu faaliyetler projenin uygulandığı diğer illerde olduğu gibi Hatay’da da sivil toplum örgütlerinin kurum ve karar verme mekanizmalarıyla tanışmalarına vesile olacak, yeni iş birliklerinin oluşmasını sağlayacak ve katılımcılık açısından da önemli bir artı değer katacaktır.’’ -Haber/Ahmet Doruk Alkan-