Türk Mutfağı Haftası’nda Hatay’ın Coğrafi İşaretli Ürünleri Tanıtıldı

Türk Mutfağı Haftası kapsamında Hatay Valiliği, Expo alanında bulunan gastronomi evinde düzenlenen etkinlikle 6 coğrafi işaretli ürünün tanıtımını gerçekleştirdi. Etkinlik, İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı ve ardından ‘Hatay Tepsi Oruğu’, ‘Hatay Cevizli Biber’, ‘Şeyh Mualla Yemeği’, ‘Hatay Humusu’, ‘Antakya Zılk Sarması’ ve ‘Hatay Şiş Börek Çorbası’ gibi lezzetlerin tanıtımı yapıldı. Ayrıca, bu ürünlerin tescil belgeleri de […]

Türk Mutfağı Haftası kapsamında Hatay Valiliği, Expo alanında bulunan gastronomi evinde düzenlenen etkinlikle 6 coğrafi işaretli ürünün tanıtımını gerçekleştirdi. Etkinlik, İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı ve ardından ‘Hatay Tepsi Oruğu’, ‘Hatay Cevizli Biber’, ‘Şeyh Mualla Yemeği’, ‘Hatay Humusu’, ‘Antakya Zılk Sarması’ ve ‘Hatay Şiş Börek Çorbası’ gibi lezzetlerin tanıtımı yapıldı. Ayrıca, bu ürünlerin tescil belgeleri de törenle takdim edildi.

HBB Başkanı Mehmet Öntürk: “Hatay’ı Tüm Kültürüyle Ayağa Kaldıracağız

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, törende yaptığı konuşmada, 6 Şubat’taki deprem felaketinin ardından Hatay’ın yeniden inşası ve ihyası için yoğun bir mücadele verdiklerini vurguladı. Öntürk, şehrin sadece binalardan ibaret olmadığını, tüm kültürü ve medeniyetiyle yeniden ayağa kalkması gerektiğini belirtti. Öntürk; “Bir yandan şehirde inşa yaparken bir yandan da parklarıyla, bahçeleriyle, yollarıyla, kreş alanlarıyla, kırsalıyla, merkeziyle İnşallah şehrimizi ayağa kaldırıyoruz. Bugün güzel bir olaya tanıklık ediyoruz. 6 tane ürünümüzün coğrafi tescil alması mutlu etti ama Hatay bu 6 ürünle yetmez nice 60’lı 600’lü ürünlere inşallah. Onlarında tescilini hep beraber alırız diyorum ve milletimizin 6 Şubat’ın acısına da bir nebze olsun nefes olmasını diliyoruz” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ilgili bakanlıklardan büyük destek aldıklarını ifade eden Öntürk, Hatay’ın daha fazla coğrafi işaret alarak gastronomi alanında da yükselmesini hedeflediklerini dile getirdi.

Hatay Valisi Mustafa Masatlı: “Hatay’ın Kültürel Zenginliği Yemeklerinde de Kendini Gösteriyor”

Hatay Valisi Mustafa Masatlı da konuşmasında Türk Mutfağı Haftası’nın önemine değinerek, bu etkinliğin Hatay’ın katma değerini artırmak amacıyla önemli bir adım olduğunu söyledi. Masatlı, Hatay mutfağının tarih boyunca birçok medeniyetin ve coğrafyanın etkisiyle şekillendiğini ve bu zengin kültürel birikimin yemeklerde kullanılan malzemelerden pişirme tekniklerine kadar her alanda kendini gösterdiğini belirtti.

2017 yılında UNESCO tarafından gastronomi şehri ilan edilen Hatay’ın Amasya’dan getirilen ekiple birlikte tüm paydaşlarla çalışmalara devam ettiklerini ifade eden Masatlı, kadın kooperatiflerinin yöresel ürünlerin üretim ve pazarlanmasında önemli bir rol oynadığını ve bu alanda yapılan çalışmaları anlattı.

*Kadın Kooperatiflerine Destek ve Yeni Projeler*

Vali Masatlı, Hatay’da faaliyet gösteren kadın kooperatiflerinin sayısını artırdıklarını ve bu kooperatiflere maddi destek sağladıklarını belirterek Hatay’da yer alan kadın kooperatiflerin sayısını 35’e çıkardıklarını söyledi. Hayat Hatay üst markası altında e-ticaret sistemi ve lojistik merkezi kurduklarını, girişimci kadınlara prefabrik çarşılarda dükkan tahsis ettiklerini açıkladı. Bu sayede Hatay mutfağına ait ürünlerin yerel ve uluslararası mecralarda tanıtılmasını ve pazarlanmasını hedeflediklerini söyledi.

Türk Mutfağı Haftası kapsamında gerçekleştirilen bu etkinlik, Hatay’ın gastronomi alanındaki zenginliğini ve kültürel mirasını bir kez daha gözler önüne serdi. Katılımcılar, coğrafi işaretli ürünlerin tanıtımıyla Hatay mutfağının eşsiz lezzetlerini yakından tanıma fırsatı buldular. Hatay Valiliği ve Hatay Büyükşehir Belediyesi, şehrin yeniden inşası ve kültürel değerlerinin korunması için çalışmalarına hız kesmeden devam edeceklerini vurguladılar. – Duygu Ertaş-

Exit mobile version