Türkiye, çocukların yetişme koşulları açısından en kötü beş ülke arasında …

Milletvekili Serkan Topal, önerge ile çocukların sorunlarını meclis gündemine getirdi CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, bir grup milletvekiliyle birlikte Meclis Başkanlığına ilettiği önergede ülkemizdeki çocukların sorunlarını gündeme getirdi. Milletvekili Serkan Topal, Türkiye’nin çocukların yetişme koşulları açısından en kötü beş ülke arasında olduğunu vurguladı. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) verilerine göre, Türkiye’nin dünyada çocuklar için […]

Milletvekili Serkan Topal, önerge ile çocukların sorunlarını meclis gündemine getirdi

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, bir grup milletvekiliyle birlikte Meclis Başkanlığına ilettiği önergede ülkemizdeki çocukların sorunlarını gündeme getirdi. Milletvekili Serkan Topal, Türkiye’nin çocukların yetişme koşulları açısından en kötü beş ülke arasında olduğunu vurguladı.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) verilerine göre, Türkiye’nin dünyada çocuklar için şartların en kötü olduğu ülkelerden biri durumunda olduğunu belirten Milletvekili Serkan topal, önergede şunlara yer verdi: “Türkiye’de 0-18 yaş grubundaki yaklaşık 24 milyon kişinin 6 milyonu yoksulluktan etkilenmektedir. Bu kesimdeki çocuklar, Türkiye’deki ortalama harcanabilir gelirin yarısından azıyla geçinen ailelerde büyümektedir. 35 ülke içinde en yüksek yoksul çocuk oranı olan yüzde 53, aynı zamanda neredeyse OECD ortalamasının iki katına karşılık geliyor. Sadece beş ülkede yoksul çocuk oranının yüzde 20’nin üzerinde olduğuna dikkat çeken OECD, 11 ülkede se bu oranın yüzde 10’un altında olduğunu belirtiyor.
Sağlık, ebeveynlerle ilişki, okul ortamı, eğitim başarısını gibi 20 ölçüt üzerinden yapılan değerlendirmede, çocukların yetişme koşulları açısından en kötü beş ülke olarak ABD, Polonya, Türkiye, Slovakya ve Yunanistan gösterilmektedir. OECD’ye göre, Türkiye bu ölçütlerin 14’ünde en alttaki 3’te 1’lik grup içinde yer alırken, sadece 5 ölçütte en üstteki 3’te 1’lik grup içinde yer almaktadır.
Türkiye’de çalışmak zorunda kalan çocuk sayısı 8 milyonu aşarken, bunların yarısının okula devam edemediği görülmektedir. Zorunlu eğitim bile göremeyen çocukların sayısı 3 milyona yaklaşmaktadır. Tüm bu nedenlerle, ülkemizde çocuklarımızın yaşadığı şiddetli maddi yoksunluk nedenlerinin ortaya çıkarılması, maddi imkansızlıklar nedeniyle okumak yerine çalışmak zorunda kalan çocukların sorunlarının giderilmesi adına gerekli çalışmaların yapılması amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmalı.” -Mehmet ÖZGÜN-

Exit mobile version