Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye, defne yaprağı üretiminde dünya lideri

Samsun 19 Mayıs Ekolojik Üreticiler Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Başkanı

Samsun 19 Mayıs Ekolojik Üreticiler Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Hakkı Karaman, Türkiye’nin defne üretimindeki önemine dikkat çekerek şunları söyledi:
“Dünya defne ihtiyacının yüzde 95’ini Türkiye karşılıyor. Ancak çiftçilerimiz bu üretime çok fazla yönelmiyor. Yılda yaklaşık 200 ton yaş defne yaprağı topluyoruz ve 6-7 milyon lira gelir elde ediyoruz.”

Defne yaprağı birçok sektörde kullanılıyor

Defne yaprağı, baharat ve aromatik tatlandırıcı olarak öne çıkıyor. Balık, et, çorba, sirke ve içeceklerde sıkça kullanılan bu bitki, aynı zamanda uçucu yağ olarak kozmetik, tıp, farmakoloji ve kimya sektörlerinde değerlendiriliyor. Sabun, mum, şampuan ve krem gibi ürünlerin üretiminde de defne yağı önemli bir hammadde olarak tercih ediliyor. Ayrıca bitki çayı olarak tüketimi de oldukça yaygın.

Defne, Türkiye’nin kıyı bölgelerinde yetişiyor

Türkiye’nin Akdeniz iklimine özgü maki bitkisi olan defne, Anadolu’nun kıyı şeritlerinde yaygın olarak yetişiyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Küçük, “Defne, Akdeniz havzası boyunca doğal bir dağılıma sahip. Türkiye’de Hatay’dan başlayarak Mersin, Antalya, Muğla, İzmir, Balıkesir, Bursa, Zonguldak, Bartın, Kastamonu ve Sinop gibi kıyı illerimizde bol miktarda yetişiyor,” dedi.