Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye Eyyam-ı Bahur Sıcaklarıyla Karşı Karşıya

Türkiye son 125 bin

Türkiye son 125 bin yılın en sıcak günlerini yaşadıktan sonra Balkanlardan gelen soğuk hava dalgasıyla bir süre serinlemişti. Ancak önümüzdeki günlerde yeni bir sıcak dönem başlamak üzere. Hava Forum’un paylaştığı bilgilere göre, 2 Ağustos’tan itibaren Arap yarımadası üzerinden gelecek olan Basra sıcak hava dalgası, Türkiye’yi tekrar yüksek sıcaklıklarla tanıştıracak. Bu sıcak dalgaya “Eyyam-ı Bahur sıcakları” deniyor ve özellikle İstanbul gibi sahil şeridinde yer alan şehirlerde yüksek nemle birlikte bunaltıcı bir hava yaratacak.  Meteoroloji uzmanı Kerem Ökten’in paylaştığı bilgilere göre, 2 Ağustos 2023 tarihinden itibaren Arap Yarımadası’ndan gelen Basra sıcaklıkları, Türkiye’de Eyyam-ı Bahur sıcaklıkları yaşatacak. Özellikle kıyı şeritlerinde sıcak havayla birlikte yüksek nemde görülecek.

Ökten, 4,5 ve 6 Ağustos’ta Doğu ve Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu’nun yaz sezonunun en sıcak günlerini yaşayacağını belirtti. 6 Ağustostan sonra ise Balkanlar’dan gelen soğuk hava dalgasıyla birlikte Eyyam -ı Bahur sıcaklıkları son bulacak. Eyyam-ı Bahur günleri, özellikle kalp ve göğüs hastalığı olanlar için riskli olabilir. Yüksek sıcaklıkların can kaybına neden olabileceği gibi, kişilerde fazla sinir ve stres gibi durumlar da gözlenebilir. Bu sıcak dönemde korunmak için alınabilecek bazı önlemler şunlardır:

-Saat 10:00 ile 16:00 arasında dışarı çıkılmamalı ve güneşten korunmalıdır.

-Mevsime uygun açık renkli, bol ve hafif kıyafetler tercih edilmelidir.

-Normalden daha fazla su tüketilmelidir, sıvı kaybını önlemek için düzenli olarak su içilmelidir.

-Kafeinli, asitli ve şekerli ürünlerin tüketimi sıvı kaybına yol açabileceği için mümkünse sınırlanmalıdır.

-Cilt tipine ve ten rengine uygun yüksek faktörlü güneş kremi kullanılmalıdır. Hava durumu uzmanları ve yetkililer, vatandaşların Eyyam-ı Bahur sıcaklarına karşı dikkatli olmalarını ve bu önlemleri alarak sağlıklarını korumalarını öneriyor. -Tamer Yazar-