Türkiye için yorulmadan çalışmaya devam

Türkiye’nin global demir-çelik üreticisi olarak üç kıtada 10 bine yakın çalışanla hizmet veren ve 100 farklı ülkeye Türkiye’nin çeliğini ihraç eden, Hatay’ın ekonomideki amiral gemilerinden Tosyalı Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, 2020 senesini değerlendirdi. Tosçelik ile ‘Anadolu 500’ün 11 yıllık tarihinde en çok birincilik alan şirket olan Tosyalı Holding adına 2020 senesi değerlendirmesi, Holding […]

Türkiye’nin global demir-çelik üreticisi olarak üç kıtada 10 bine yakın çalışanla hizmet veren ve 100 farklı ülkeye Türkiye’nin çeliğini ihraç eden, Hatay’ın ekonomideki amiral gemilerinden Tosyalı Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, 2020 senesini değerlendirdi.

Tosçelik ile ‘Anadolu 500’ün 11 yıllık tarihinde en çok birincilik alan şirket olan Tosyalı Holding adına 2020 senesi değerlendirmesi, Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı’dan geldi. Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı da olan Fuat Tosyalı, AKİB Aktüel’in Aralık sayısı için kaleme aldığı yazısında 2020 rakamlarını ele aldı, Hatay’ın üretim performansının altını çizdi ve 2021 beklentilerini sıraladı.
-YENİ DÖNEM-
Konuya ilişkin yazısında, “Tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde ve sektörümüzde de izler bırakan pandemi sürecinin gölgesinde ilerleyen 2020, diğer taraftan bize önemli ev ödevleri de çıkardı” diyen Tosyalı, şunları söyledi:
“Dünyanın en gelişmiş bölgelerinin bile büyük çaresizlik içinde seyrettiği pandemiyi başarıyla yöneten bir ülke olarak, pandemi sonrasında dünyadaki dönüşümleri çok iyi analiz etmemiz ve gelecek hedeflerimize ulaşmak için yorulmadan çalışmayı sürdürmemiz gereken bir döneme giriyoruz.
Kovid-19 salgını, değişen dünya dengelerinde, Türkiye gibi üretim kapasitesi yüksek ülkelere yeni üretim merkezleri olarak öne çıkma fırsatı sunarken, son açıklanan veriler, bu yeni fırsatları bizim de en iyi şekilde değerlendirdiğimizi ortaya koymakta. Önemli bir üretim merkezi olarak öne çıkan ülkemizin, bu zorlu süreçte dahi, dünyada ihracatını artıran sayılı ülkeler arasında yer alması bunun en somut kanıtı.”
-ÜRETİM GÜCÜ-
2020 senesinin üçüncü çeyreğinde ortaya konan büyüme oranına işaret eden Tosyalı, Kasım ayı ihracatı içinde Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin aldığı payın önemli olduğunu da ifade etti. Tosyalı’nın buna dair tespitleri de şöyle:
“Üçüncü çeyrekte yakalanan 6,7’lik rekor büyüme, Türkiye’nin üretimdeki gücünü ve potansiyelini bir kez daha ortaya koydu. Bu rakamlar, uzun vadede baktığımızda, Türk çelik sektörü ve daha geniş perspektifte Türk şirketleri için hem yurt içinde gerçekleştirecekleri katma değerli üretim hem de yurt dışında yapacakları yatırımlarla dünyada söz sahibi olmaya devam edecekleri bir dönemin başladığını açıkça gösteriyor. Rakamlara bakarsak, Kasım ayında ülke genelinde ihracatımız 16 milyar 88 milyon dolar olarak gerçekleşirken, Akdeniz İhracatçı Birlikleri olarak bizler, 1 milyar 127 milyon dolar ihracat rakamına ulaştık. Böylece genel ihracattan yüzde 7,5 pay aldık.
2020 yılı Ocak–Kasım döneminde ülke ihracatımız 140 milyar dolara ulaşırken, bölge ihracatımız ise 10 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Bu rakamların elde edilmesi için çalışan 18 bin 369 üyemizin her birini tebrik ediyorum. İnanıyorum ki, üyelerimiz başta olmak üzere, ihracat ailesinin neferleri, güçlü Türkiye için yorulmadan çalışmaya devam edecek.
Demir-Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (ADMİB) olarak ise Kasım ayında yüzde 28’lik rekor artış ile 298 milyon dolar düzeyinde ihracat gerçekleştirdik. Böylece AKİB bünyesinde artış rekoruna imza atan lider ihracatçı birliği olmayı başardık.”
-İHRACAT PAZARI-
Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (ADMİB) olarak, temel ihracat pazarları içinde Irak’ın ilk sırada yer aldığını dile getiren Fuat Tosyalı, bu dönemde en fazla ihracat yapan iller sıralamasında, Hatay’ın yüzde 42 pay ile birinci olduğunu söyledi.
Tosyalı, buna dair tespitlerini de şöyle sıraladı:
“Yılın 11 aylık sonuçlarına göre, ihracatımız 2,5 milyar dolar düzeyine yükseldi. ADMİB olarak ihracatımızı ülkelere göre değerlendirdiğimizde, Ocak-Kasım döneminde Irak’ın yüzde 23 artış ve 193 milyon dolar ihracat ile ilk sırada olduğunu, yüzde 1’lik artış ve 156 milyon dolarlık ihracat ile Mısır’ın ikinci ve yüzde 19’luk azalış ve 127 milyon dolarlık ihracat ile İsrail’in üçüncü sırada yer aldığını görüyoruz. Yine bu dönemde en fazla ihracat yapan iller sıralamasında yüzde 42 pay ile Hatay birinci, yüzde 28 pay ile Kayseri ikinci ve yüzde 8 pay ile Osmaniye üçüncü sırada yer aldı.”
-DOĞU AKDENİZ-
“Bölgemizde devam eden milyar dolarlık demir çelik yatırımlarının önümüzdeki dönemlerde üretime geçmesiyle birlikte, ihracat yaptığımız ülke sayısı ve rakamlarımız ciddi oranlarda artarken, Doğu Akdeniz, sektörde ‘Türkiye’nin en büyük üretim kapasitesine sahip bölgesi’ unvanını daha da pekiştirmiş olacak” diyen Tosyalı, sözlerini şöyle noktaladı:
“Diğer yandan, Kovid-19 pandemisinin ikinci dalgasının yaşandığı bugünlerde, birtakım kısıtlama tedbirleri kaçınılmaz olarak tekrar devreye alınırken, aşı konusunda ise sevindirici gelişmelerin olduğunu görüyoruz. İngiltere’de başlayan aşılanma sürecinin, hızla tüm ülkelerde yaygınlaşacağı anlaşılıyor. Umarım, aşı ile başlayan bu süreçte salgının hayatımızdan tamamen çıkacağı günler en kısa zamanda gelir. Bu vesileyle, 2021’in ülkemize ve milletimize sağlık ve hayırlar getirmesini diliyorum.” -Tamer Yazar-

Exit mobile version