Türkiye, İnternette Özgürlük Raporunda 72 Ülke Arasında 56’ncı Sırada

  Türkiye, ABD merkezli sivil toplum kuruluşu Freedom House’un yayınladığı ‘İnternette Özgürlük’ raporunda, 72 ülke arasında 56’ncı sırada yer aldı. Rapor, çevrimiçi güven koşullarının 27 ülkede kötüleştiğini, yalnızca 18 ülkede iyileşme kaydedildiğini ortaya koydu. 2024 yılı itibarıyla internet, 19 ülkede ‘özgür’, 32 ülkede ‘kısmen özgür’ ve 21 ülkede ‘özgür değil’ olarak değerlendirildi. Türkiye, bu yıl […]

 

Türkiye, ABD merkezli sivil toplum kuruluşu Freedom House’un yayınladığı ‘İnternette Özgürlük’ raporunda, 72 ülke arasında 56’ncı sırada yer aldı. Rapor, çevrimiçi güven koşullarının 27 ülkede kötüleştiğini, yalnızca 18 ülkede iyileşme kaydedildiğini ortaya koydu. 2024 yılı itibarıyla internet, 19 ülkede ‘özgür’, 32 ülkede ‘kısmen özgür’ ve 21 ülkede ‘özgür değil’ olarak değerlendirildi.

Türkiye, bu yıl da ‘özgür değil’ kategorisinde yer alırken, en önemli sorunlar arasında baskı ve sansür uygulamaları öne çıkıyor. Sosyal medya paylaşımları nedeniyle ağır hapis cezaları, erişim engelleri ve içerik kaldırma kararları, Türkiye’nin dijital özgürlük karnesini olumsuz etkileyen faktörler arasında.

Raporda, iktidarın uygulamaları için şu ifadeler yer aldı: “İktidardaki AKP, sansür ve denetimi artıran, çevrimiçi söylemi suç haline getiren çeşitli yasalar çıkardı. Hükümet yanlısı dezenformasyonu yaymak için çevrimiçi trol ağları faaliyetlerine devam etti. Gazeteciler, aktivistler ve sosyal medya kullanıcıları, çevrimiçi içerikleri nedeniyle hukuki suçlamalarla karşı karşıya.”

Rapor ayrıca şu örnekleri sundu:

Anayasa Mahkemesi, ‘kişilik haklarının ihlali’ nedeniyle engelleme ve içerik kaldırma kararları vermek için kullanılan bir kanun maddesini iptal etti; ancak uygulamalar devam etti.
17 sanal özel ağ (VPN) hizmeti mahkeme kararı olmaksızın engellendi.
Eski HDP eş başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ dahil 20 Kürt siyasetçi, sosyal medya paylaşımları nedeniyle dokuz ile 42 yıl arasında hapis cezalarına çarptırıldı.

Raporda, son 10 yılda ilk kez bir ülkenin Çin kadar düşük bir puan aldığı belirtilirken, en çok gerilemenin Kırgızistan’da, en çok ilerlemenin ise Zambiya’da kaydedildiği ifade edildi. Myanmar ve Çin, internet özgürlüğü açısından ‘en kötü’ ülkeler olarak sıralandı.

Exit mobile version