Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye Maarif Modeli ders kitapları hazır

Millî Eğitim Bakanlığı, yeni

Millî Eğitim Bakanlığı, yeni eğitim öğretim döneminde her kademenin ilk sınıfında uygulanacak “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” kapsamındaki yeni müfredat doğrultusunda hazırlanan “beceri örgüsü temelli” ders kitaplarının yazım sürecini tamamladı. Yeni kitaplar, 9 Eylül’den itibaren sınıflarda olacak.

“Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” kapsamında, Ortaöğretim Genel Müdürlüğü tarafından 9 dersin müfredatı ile Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Ortak Metni, Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından 10 dersin müfredatı, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından ise 7 dersin müfredatı 26 Nisan’da kamuoyunun görüş ve önerisine sunulmuştu. İlgili komisyonlar gerekli tasnif ve değerlendirmeleri yaptıktan sonra yeni müfredat, Talim ve Terbiye Kurulu’nun onayından geçti.

Ders kitaplarının içerikleri, teorik bilgilerin yanı sıra günlük yaşamla köprü kuracak nitelikte hazırlandı. Bilgi, beceri, eğilim ve değerlerin öğrencilere günlük yaşamda karşılaşabilecekleri durumlara uygun olarak kazandırılması hedeflendi. Bireysel ve işbirlikli çalışma, eğitsel oyunlar, araştırma ve proje çalışmaları gibi ders içi ve ders dışı etkinliklerle desteklenen yeni kitaplar, öğrencilerin aktif katılımını sağlayacak şekilde tasarlandı.

Yeni müfredatta belirlenen 9 okuryazarlık türü—bilgi okuryazarlığı, dijital okuryazarlık, finansal okuryazarlık, görsel okuryazarlık, kültür okuryazarlığı, vatandaşlık okuryazarlığı, veri okuryazarlığı, sürdürülebilirlik okuryazarlığı ve sanat okuryazarlığı—okul öncesinden başlayarak sarmal bir yapıda konularla ilişkilendirilerek öğrencilere kazandırılacak.

Kitaplarda, “öğrenme kanıtları” olarak adlandırılan ölçme-değerlendirme uygulamaları ve okul dışı öğrenme ortamlarının kullanımı da yer aldı. Temel eğitim kademesinde 1. ve 5. sınıflar için hazırlanan ders kitapları, öğrencilerin kolayca kullanım ve taşıması amacıyla dönemlik olarak iki kitap şeklinde tasarlandı.

Yazım sürecinde akademisyenler, öğretmenler ve öğrenciler aktif olarak yer aldı. Kitapların içerik tasarımı ve geliştirme sürecinde, alanında uzman akademisyenler ve öğretmenlerden oluşan bir ekip çalıştı. Ders kitaplarında kullanılan görseller, metinlerin anlaşılabilirliği ve e-içeriklerin kullanımı konularında öğrencilerden alınan geri bildirimler yazar kadrosuna iletildi. – Gönül Yeşil-