Türkiye ‘şeker’ bağımlısı

Türkiye, son yıllarda beslenme alışkanlıklarının değişmesiyle şeker bağımlılığı konusunda endişe verici bir noktaya ulaştı. Uzmanlar, toplumun yüzde 15’inin diyabet, yüzde 15’inin ise gizli şeker hastalığıyla mücadele ettiğini vurguluyor. Kilo Sorunları Artıyor Endokrinoloji ve Metabolizma hastalıkları Profesörü Dr. Kubilay Karşıdağ, Türkiye’nin üçte birinin kilo fazlalığı yaşadığını belirtti. Son 20 yılda fast food gıdalara yönelim ve sağlıksız […]

Türkiye, son yıllarda beslenme alışkanlıklarının değişmesiyle şeker bağımlılığı konusunda endişe verici bir noktaya ulaştı. Uzmanlar, toplumun yüzde 15’inin diyabet, yüzde 15’inin ise gizli şeker hastalığıyla mücadele ettiğini vurguluyor.

Kilo Sorunları Artıyor
Endokrinoloji ve Metabolizma hastalıkları Profesörü Dr. Kubilay Karşıdağ, Türkiye’nin üçte birinin kilo fazlalığı yaşadığını belirtti. Son 20 yılda fast food gıdalara yönelim ve sağlıksız beslenme düzeninin, gıda kaynaklı sağlık sorunlarını artırdığına dikkat çekti. Dr. Karşıdağ, bu durumun kontrol altına alınmadığı takdirde daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade etti.

Sosyal Güvenlik Harcamaları
Sosyal güvenlik kurumu harcamalarının yüzde 15’inin şeker hastalığı ve tedavisine ayrıldığını aktaran Dr. Kubilay, gelecekte kilo fazlalığının neden olacağı sorunlarla başa çıkmanın zorlaşacağına işaret etti. Kilo fazlalığını önlemenin aciliyetine vurgu yaptı.

Şeker Tüketimi Acilen Azaltılmalı
Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, aşırı şeker tüketiminin böbrek hastalıkları başta olmak üzere birçok sağlık sorununu tetiklediğini belirtti. Erk, “Şeker bağımlılık demektir. Türkiye, şeker tüketimini azaltmak zorundadır. Bu konuda tüm kurumlar ve halk büyük görevler üstlenmeli” dedi. Tuz tüketiminde sağlanan azalma gibi, şeker tüketiminin de acilen düşürülmesi gerektiğini ifade etti.

Uzak Durulması Gereken Besinler
Dr. Karşıdağ, sağlıklı bir beslenme için beş besinden uzak durulması gerektiğini belirtti:

Şeker ve şekerli gıdalar
Beyaz ekmek
Pirinç pilavı
İçeriğinde şeker veya fruktoz bulunan içecekler
Dışarıda hazırlanmış gıdalar

Ayrıca, sağlıklı yaşam için düzenli yürüyüşlerin önemine de değinen Dr. Karşıdağ, günde 20 ila 60 dakika yürüyüş yapmanın kas gelişimi ve sağlığı açısından kritik olduğunu söyledi. Şeker, kilo fazlalığı ve kanser gibi hastalıklardan korunmanın en etkili yolunun şeker tüketimini azaltmak olduğunu vurguladı. – Volkan İcil-

Exit mobile version