Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Veteriner Hekimlerden düşündüren açıklama:

Türkiye, sığır ithalatında Dünya

Türkiye, sığır ithalatında Dünya 2.si, Avrupa’da 1.

27 Nisan Dünya Veteriner Günü’nün ilimiz kutlamaları kapsamında, geçtiğimiz hafta sonunda Oda Başkanı, yöneticileri ve üyesi Veteriner Hekimler ile Veteriner Fakültesi öğrencilerinden oluşan kalabalık bir heyet Atatürk Anıtı’na çelek sundu, saygı duruşunda bulundu.
Cumartesi günü Atatürk Anıtı’ndaki törende bir konuşma yapan Oda Başkanı Yahya Hamurcu, Dünya Veteriner Hekimleri Birliği’nin, veteriner hekimlerin önemini kamuoyuna yansıtmak amacıyla her yıl bu günü anlamlı bir tema ile kutladığını hatırlattı. 2019 yılı Dünya Veteriner Hekimleri Günü’nün teması nın “Aşılamanın Önemi” olarak seçildiği bilgisini paylaşan Yahya Hamurcu, ülkemizdeki yanlış hayvancılık politikasının ürünü olarak, ülkemizin, sığır ithalatında Avrupa birincisi ve dünya ikincisi olduğu bilgisini verdi, özetle şunları söyledi:
“Türkiye, 1982’ye kadar kendi kendine yeten ve üretim fazlası vererek hayvansal ürünleri ve canlı hayvan ihraç eden bir pozisyonda iken, bu dönem sonrası yaşanan yanlış hayvancılık politikaları sonucu, özellikle kırmızı ette dışa bağımlı hale gelmiş ve sığır ithalatında dünya ikincisi, Avrupa’nın birincisi konumuna gelmiştir.
Her geçen gün daha da zorlaşan üretim koşuları, yerini üretmemeye bırakıyor. Çiftçi, ilk kez ciddi olarak üretmemenin maliyetini hesaplıyor. Son yıllarda giderek ağırlaşan olumsuzluklar ve bunun doğrultusunda artan fiyatlar, öncelikle hayvansal gıda ile beslenme ihtiyacı olan halkımızın alım gücünü aşmaktadır. Hayvancılıkta önemli miktarda üretimden kaçışlar, üretimde ve hayvan sayılarında önemli azalmalarla kendini göstermiştir.
Ülkemizde tarım ve hayvancılığının geliştirilmesi, kendi ihtiyacımızı karşılayacak düzeye gelebilecek politikalar oluşturması ve bunların takip edilebilmesi, ülkemiz tarım ve hayvancılığına sayısız yararları olacaktır.
Ülkemiz genelinde 6500’e yakın serbest veteriner hekimin ‘klinik, muayenehane ve poliklinikleri’ ile yapmış oldukları kamu hizmeti göz önüne alındığında; açıkça korunması, güçlendirilmesi ve desteklenmesi gerekirken, destek bir yana, yaratılmış gereksiz bürokrasi altında ezilen veteriner hekimler çalışamaz hale getirilmiştir. Buna son verilerek, veteriner hekimlerin ülke hayvan ve insan sağlığına hizmet etmeleri, ekonomiye katkı vermeleri sağlanmalıdır. Bu amaçla, muayenehane ve poliklinik açacaklara vergi indirimi, ucuz kredi desteği gibi teşvikler verilmelidir.
Ülkemizde, sağlıklı beslenme ve sağlıklı beslenme davranışlarının geliştirilmesi için politika ve strateji önerileri geliştirmek ve bu çerçevede ulusal program, hedef ve eylem planları oluşturmak gerekmektedir. Ülkemizde, bugün toplam 33 adet Veteriner Fakültesi mevcuttur. Bunların 26’sında eğitim ve öğretime fiilen devam edilmektedir. Üzülerek belirtmek isteriz ki, ülkemizde Veteriner Hekimlik Eğitimi, dünyada kabul edilebilir standartların gerisinde kalmış olup, Avrupa Veteriner Fakülteleri Eğitim Kurumları Birliği (EAEVE) kriterleri açısından akredite bir veteriner fakültemiz mevcut değildir. Veteriner Fakültelerinin açılması için fiziki koşullarının asgari ne şekilde olması gerektiği, minimum kaç öğretim üyesinin varlığı, destek personelin niteliği, öğretim üyesi öğrenci oranının ne olması gerektiği gibi pek çok hususlarda asgari standartların belirlenerek, açılış kriterlerinin oluşturulması gerekmektedir.
Sonuç olarak yasal mevzuatı hazır olan, ülkemiz insanı ve veteriner hekimler için son derece önem arz eden ve 35 yıldır uygulamaya konulmayan, Veteriner Hekimlikte Uzmanlık Eğitimi için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından giriş sınavının biran önce başlatılmasını hayati derecede önemli görüyoruz.
Hatay Veteriner Hekimler Odası olarak, bu özel günün Veteriner Hekimlik eğitim-öğretimine, veteriner fakültelerinin asgari standartları, uzmanlık eğitimi , mevzuat, mesleki uygulamalar, kamuda örgütlenme, iş sağlığı ve mesleğimizin icrası, serbest veteriner hekimliği, kamu ve özel sektörde istihdam yetersizlikleri, fiili hizmet ve yıpranma hakkı, veteriner hekimlik saha uygulamaları, e-reçete, sahipsiz hayvanalar, hayvancılık politikalarındaki yanlışlıklar ve veteriner hekimlere yönelik şiddetin önlenmesi için pek çok konudaki kronikleşmiş sorunların giderilerek, hak ettiği statüye yükseltilmiş bir veteriner hekimliğe katkısı olmasını diler, tüm Veteriner Hekimlerin Dünya Veteriner Hekimler Günü’nü kutlarım.”
-Cemil Yıldız-