Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye’de 76 yıldır ele alınan

“Verem Eğitimi Haftası” Verem ve Bulaşıcı Hastalıklar İnsanlığı Tehdit Ediyor

“Verem Eğitimi Haftası”

Verem ve Bulaşıcı Hastalıklar İnsanlığı Tehdit Ediyor

Yarın, 1 Ocak 2023. Yarın itibariyle, “Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası” başlıyor. Hatay İl Sağlık Müdürlüğü, haftanın önemine dikkat çekmek üzere bir bülten hazırladı.
Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat imzalı Verem Haftası mesajı şöyle:
“Ülkemizde, verem hastalığı ile ilgili toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa karşı toplumun bütün kesimlerinin dikkatinin çekilmesi amacıyla, her yıl Ocak ayının ilk Pazar günü ile başlayan hafta olarak belirlenen Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası, bu yıl 1-7 Ocak 2023 tarihleri arasına denk gelmektedir.
Verem (tüberküloz) hastalığı, ‘Mycobakterium Tuberculosis’ basili tarafından oluşturulan, hava yolu ile bulaşan bakteriyel bir hastalıktır. Hasta kişilerin öksürme, aksırma veya konuşmayla ortaya saçtığı damlacıkların ortamdaki diğer bireyler tarafından solunması, damlacıkların yapıştığı yüzeylere dokunduktan sonra ellerin ağız, burun ve göze temasıyla bulaşır.
Tüberküloz hastalarının tedavisinde kullanılan birinci ve ikinci seçenek, tüberküloz ilaçları, Bakanlığımızca temin edilerek ücretsiz olarak hastalara verilmek üzere sağlık kuruluşlarına dağıtılmaktadır. Tanı konulan tüberküloz hastaları kayıt altına alınmakta ve temaslıları tespit edilmektedir. Tüberküloz hastalarına verilen tedavinin yanında, temaslılara da koruma tedavisi verilmektedir. Tüberkülozun kontrolü açısından, hasta ve temaslılarının tedaviye riayet etmesi çok önemlidir. Düzenli ilaç kullanılması durumunda, tüberküloz, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır.
Ülkemizde verem hastalarının tedavilerinin düzenli olarak yürütülmesini sağlamak amacıyla, hasta odaklı olarak, Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) uygulanmaktadır. Doğrudan Gözetimli Tedavi uygulamasında, hastaya, tüm tedavi süresince ilaçlarının her dozu bir görevlinin ya da sorumlunun gözetiminde içirilir ve bu durum kayıt altına alınarak, tedavinin başarıyla sonuçlanması sağlanır.
Teknolojinin gelişmesiyle beraber, hasta ve sağlık personelinin görüntülü görüşmesi şeklinde yapılan Online DGT uygulamasına da başlanmıştır. Sosyokültürel olarak uygun hastalara Online DGT de uygulanabilmektedir.
İş hayatına ara vermek zorunda kalan hastaların, tedavi süreçlerinde maddi sıkıntı yaşamamaları için tedavi süreci boyunca kendilerine aylık olarak ödemeler de yapılmaktadır.
Başta tüberküloz olmak üzere, solunum yolu ile bulaşan hastalıklar, bulaş yolunun kolay olması nedeniyle tarihin her döneminde insan hayatını tehdit ederek önemli bir toplum sağlığı sorunu olmuştur. 2020 yılı başlarında başlayarak dünya genelinde pandemiye yol açan ve halen devam etmekte olan Kovid-19 salgını da bunlardan birisidir. Yaşanan pandemi sürecinde bireysel olarak alınacak kişisel korunma tedbirleri, toplum sağlığının korunması açısından da büyük önem taşımaktadır.
Bu kapsamda; el hijyenine özen gösterilmesi, kapalı ve kalabalık mekanlarda maske kullanılması, toplu halde bulunulan alanlarda sosyal mesafe kuralına uyulması, kapalı mekanların havalandırılmasının sağlanması gibi enfeksiyon kontrol önlemleri alınarak hastalıktan korunma hedeflenmektedir. Sağlıklı günler dilerim.”
-Haber Merkezi-