“Türkiye’de bugün tiyatro yapmak ateşten gömlek giymekle eşdeğer”

Sanatçıların işlerinden edildiği, oyunların yasaklandığı ya da engellendiği OHAL’in Türkiye’sinde ‘sanat’ adına üretmenin zorluğuna işaret eden CHP Milletvekili Hilmi Yarayıcı’nın tespiti oldukça net… Bugünün Türkiye’sinde tiyatro yapmanın zorluğuna dikkat çekerken, tiyatrolar ile tiyatrocular üzerindeki baskıya işaret eden CHP Milletvekili Hilmi Yarayıcı, Dünya Tiyatrolar Günü nedeniyle TBMM Genel Kurulu’nda kısa bir konuşma yaptı. 2016’daki kanlı darbe girişimi […]

Sanatçıların işlerinden edildiği, oyunların yasaklandığı ya da engellendiği OHAL’in Türkiye’sinde ‘sanat’ adına üretmenin zorluğuna işaret eden CHP Milletvekili Hilmi Yarayıcı’nın tespiti oldukça net…

Bugünün Türkiye’sinde tiyatro yapmanın zorluğuna dikkat çekerken, tiyatrolar ile tiyatrocular üzerindeki baskıya işaret eden CHP Milletvekili Hilmi Yarayıcı, Dünya Tiyatrolar Günü nedeniyle TBMM Genel Kurulu’nda kısa bir konuşma yaptı.
2016’daki kanlı darbe girişimi sonrasında ilan edilen OHAL döneminde daha da artan baskının ‘sanat’ noktasında ülkeyi taşıdığı noktayı netleştiren Yarayıcı şunları söyledi:
“Bugün, Dünya Tiyatrolar Günü… Özgür ve bağımsız tiyatrolarımızın yaşamaya devam etmesi ve artması dileğiyle, sanatçı dostlarımın ve sanatseverlerin anlamlı gününü kutluyorum. AKP iktidarında sanatçı olmak, tiyatro yapmak, ateşten gömlek giymekle eş değerdir. Zuhal Olcay ve daha yüzlerce sanatçımıza yapılan linçin ileride nelere yol açabileceğini, tiyatro sanatçımız Levent Üzümcü’nün yaşadığı bir olay üzerinden anlatayım… Biliyorsunuz, sanatçımız Levent Üzümcü’ye Anadolu’nun birçok kentinde salon verilmemektedir. Her nasılsa Rize’de salon bulmuş ve oyununu sergileyecektir. Sokakta dolaşırken kendisine dikkatlice bakan bir vatandaş, yanına yaklaşıp, şivesiyle, 2Haçan, ne ediyorsun da burada?’ der. Üzümcü de, ‘Ne oldu ki? Oyunum var akşam. Hadi gel’ der. Vatandaşın cevabı, ‘Sen yürek mi yedin da?’ olur. Ne yazık ki, zulüm iktidarında sanat yapmak için yürek yemiş olmanın şart olduğu günler yaşıyoruz. Tekrar Dünya Tiyatrolar Günü’nü kutluyorum.” -Tamer Yazar-

Exit mobile version