Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye’de ilk kez akciğer kanseri aşısı deneniyor

Dünyanın ilk mRNA akciğer

Dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı, hastalar üzerinde test edilmeye başladı. BNT116 olarak bilinen ve BioNTech tarafından geliştirilen aşı, küçük hücreli olmayan akciğer kanserini (KHDAK) hedef alıyor.

TRT Haber’in The Guardian’dan aktardığına göre, BNT116’nın insanlardaki ilk denemeleri Britanya, ABD, Almanya, Macaristan, Polonya, İspanya ve Türkiye’de bulunan 34 araştırma merkezinde başladı. Araştırmalar, cerrahi veya radyoterapi öncesi erken evre, ileri evre veya nükseden kanser vakalarında yaklaşık 130 hastayı kapsayacak şekilde yürütülüyor.

Aşı, Covid-19 aşılarına benzer şekilde mRNA (mesajcı RNA) teknolojisi kullanarak bağışıklık sistemine KHDAK’tan alınan tümör belirteçlerini iletiyor. Bu yöntem, bağışıklık sisteminin kanser hücrelerine karşı savaşmasını teşvik ederken sağlıklı hücrelere zarar vermemeyi hedefliyor. Kemoterapinin aksine, bu yöntem daha güvenli bir tedavi süreci sunma potansiyeline sahip.

Akciğer kanseri, her yıl yaklaşık 1,8 milyon insanın ölümüne neden olan ve en yaygın kanser türü olarak biliniyor. Özellikle ileri evrelerde tümörlerin yayılması, hastaların hayatta kalma oranlarını ciddi şekilde etkiliyor. – Volkan İcil-