Türkiye’de kültür-sanata verilen değer!

10 Bin 549 liseden sadece 1’inde “Bale ve Dans” Bölümü var Türkiye genelinde toplam 10.549 lise mevcut. Bu liseler içinde, bünyesinde “Bale ve Dans Bölümü” bulunan ise sadece bir okul bulunuyor. O okul da İstanbul’da. İşte bu nedenledir ki, çocuklarının bale ve dans eğitimi almasını isteyen aileler, Bomonti’deki Pera Güzel Sanatlar Lisesi’ne akın ediyor. Çünkü […]

10 Bin 549 liseden sadece 1’inde “Bale ve Dans” Bölümü var

Türkiye genelinde toplam 10.549 lise mevcut. Bu liseler içinde, bünyesinde “Bale ve Dans Bölümü” bulunan ise sadece bir okul bulunuyor. O okul da İstanbul’da. İşte bu nedenledir ki, çocuklarının bale ve dans eğitimi almasını isteyen aileler, Bomonti’deki Pera Güzel Sanatlar Lisesi’ne akın ediyor. Çünkü Türkiye’de 10 bin 549 liseden sadece Pera Güzel Sanatlar Lisesi’nde Bale ve Dans Bölümü bulunuyor!
Bu bölümü okuyan öğrencilerin üniversite seçenekleri arasında modern dans, halk dansları gibi eğitim hayatlarını akademik düzeye taşıyacak birçok alternatif bulunuyor. Ayrıca yurt dışında eğitim almak isteyen öğrenciler, uluslararası bir üniversite olan Sofya Ulusal Müzik ve Bale Akademisi’ne gönderiliyor.
Bu bölümden mezun olan öğrenciler, üniversitelerin dört yıllık Bakalorya Bale Pedegojisi Bölümü’nden mezun olabilecekleri gibi, isterlerse iki yıllık master programına da katılarak koreografi bölümünü bitirebiliyor.
Tüm İstanbul’un, Türkiye’nin talebini tek başlarına karşılamanın mümkün olmadığını belirten Pera Güzel Sanatlar Genel Sanat Yönetmeni Sabahattin Özbakır, Türkiye’de opera ve balenin kurumsal başlangıç tarihi olan 1948 yılındaki heyecanla tüm liselerde bale ve dans bölümü açılması gerektiği görüşünde.
Uzmanlar, klasik bale ve dans sanatının öğrenciye kendini ifade edebilme becerisi kazandırdığını belirtiyor.
-Selvi Günay-

Exit mobile version