Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye’de Üretilen Pamuğun Yüzde 11’ini Hatay Karşılıyor

Çolakoğlu, hasadına başlanılan pamukta bu yıl 180 bin ton rekolte

Çolakoğlu, hasadına başlanılan pamukta bu yıl 180 bin ton rekolte beklendiğini söyledi

Amik Ovası’nda ekim alanları genişleyen ve hasadına başlanan pamukta rekolte beklentisi de arttı. Amik Ovası’nın Kırıkhan ilçesi bölümündeki tarlalarda çalışan mevsimlik işçiler, sabah erken saatlerde pamuk hasadına başlıyor. Kadınlar tarafından tarladan toplanan pamuk çuvallanarak traktörlere yükleniyor ve fabrikalara gönderiliyor.
İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu, Amik Ovası’nda üretilen pamuğun hem verimi hem de kalitesiyle çiftçileri mutlu ettiğini söyledi.
Verimden memnuniyet …
Ovada başlayan pamuk hasadının yoğun şekilde devam ettiğini aktaran Çolakoğlu, “Şu an birinci ürün pamuk hasadı bitmek üzere. Türkiye’de üretilen lifli pamuğun yaklaşık yüzde 11’ini Hatay karşılıyor. Geçen yıl 331 bin dekardan 174 bin ton pamuk toplandı. Bu yıl 345 bin dekarlık alanda 180 bin tonun üzerinde rekolte bekleniyor.” diye konuştu.
Sertifikalı tohum kullanımıyla verimin dekar başına 300 kilogramdan 500 kilogramın üzerine çıktığına dikkati çeken Çolakoğlu, bu durumun çiftçilerin yüzünü güldürdüğünü ifade etti.
Dekardan 600 kg ürün …
Kırıkhan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çelik de ilçede çiftçilerin birinci ve ikincil ürün olarak pamuk ektiklerini belirtti.
Bu yılki verimden memnun olduklarını anlatan Çelik, “Bu sene verimler çok iyi, dekardan 600 kilograma kadar ürün alan çiftçi arkadaşlarımız var. Bu yıl kalite dediğimiz randımanları da çok yüksek ve fiyatlar da yüksek açıklandı. Hava şartlarının iyi gitmesi pamuk kalitesini yükseltti” dedi.
Kalite iyi …
Pamuk üreticisi Serkan Kılıçoğlu ise 4 Nisan’da 200 dönümlük alanda ektikleri pamuğun hasadına başladıklarını geçmiş yıllara göre fiyat, verim ve kaliteden memnun olduğunu söyledi.
Kılıçoğlu, dönüm başına 650 kilogram civarında pamuk hasadı gerçekleştirdiklerini belirtti.
Üretici Mehmet Çıkar da geçen yıla oranla bu yıl verim ve fiyatların çok farklı olduğunu belirterek, “Ürün kalite olarak da çok iyi. Kendi ektiğim arazimde dönüme 550 kilogram verim aldım. Fiyat ve verimlerden genel olarak çok memnunum” dedi.  Mehmet ÖZGÜN