Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2024 yılı yoksulluk ve yaşam koşulları istatistiklerine göre, yoksulluk oranı geçen yıla göre artış gösterdi. Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50’si esas alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre, Türkiye’de yoksulluk oranı 2024 yılında 0,1 puanlık artışla yüzde 13,6’ya yükseldi.
En yüksek yoksulluk oranı İç Anadolu’da
Rapora göre, yoksulluk oranının en yüksek olduğu iller İç Anadolu Bölgesi’nden Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir ve Kırşehir olarak belirlendi. Bu illerde yoksulluk oranı yüzde 14,6 ile ülke ortalamasının üzerinde gerçekleşti.
Genişletilmiş yoksulluk ölçütleri
TÜİK’in farklı medyan gelir oranlarına dayalı yoksulluk ölçütlerine göre, 2024 yılı verilerinde şu sonuçlar elde edildi:
• Medyan gelirin yüzde 60’ı: Yoksulluk oranı yüzde 21,2 olarak ölçüldü. Bu oran, geçen yıla göre 0,1 puanlık bir azalma gösterdi.
• Medyan gelirin yüzde 40’ı: Bu ölçüte göre yoksulluk oranı 0,1 puan düşerek yüzde 6,9’a geriledi.
• Medyan gelirin yüzde 70’i: Yoksulluk oranı bir önceki yıla kıyasla 0,1 puan azalışla yüzde 28,9 olarak kaydedildi.
Ekonomik eşitsizlikler gündemde
Uzmanlar, yoksulluk oranındaki dalgalanmaların ekonomik eşitsizlikleri ve hanehalkı gelir düzeyindeki değişimleri yansıttığını belirtiyor. Özellikle bölgesel farklılıkların dikkat çektiği raporda, yoksulluğun azaltılmasına yönelik sosyal politikaların önemine vurgu yapıldı.