Türkiye’de Yüksek Hızlı Tren;

Mersin, Adana, Osmaniye, Gaziantep’ten geçer… Hatay’a uğramaz, teğet geçer! Demiryolu Reformu kapsamında, demiryolu oranının 2023’te yüzde 60’a, demiryolu ağının ise 16 bin 675 kilometreye çıkarılması hedefleniyor. Ne var ki ilimiz HATAY, bu hizmet pastasında unutulmuş, hatta payı hiç yok! İstanbul, Ankara ve Konya’dan Karaman, Mersin, Adana, Osmaniye ve Gaziantep illerine hızlı trenle ulaşım sağlamak amacıyla […]

Mersin, Adana, Osmaniye, Gaziantep’ten geçer…

Hatay’a uğramaz, teğet geçer!

Demiryolu Reformu kapsamında, demiryolu oranının 2023’te yüzde 60’a, demiryolu ağının ise 16 bin 675 kilometreye çıkarılması hedefleniyor. Ne var ki ilimiz HATAY, bu hizmet pastasında unutulmuş, hatta payı hiç yok!

İstanbul, Ankara ve Konya’dan Karaman, Mersin, Adana, Osmaniye ve Gaziantep illerine hızlı trenle ulaşım sağlamak amacıyla Adana-İncirlik-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Hattı’nın yapımı devam ederken, Türkiye’nin Orta Anadolu ile Güney ve Güneydoğu illerini demiryolu ile birbirine bağlayacak bu organizasyonda ilimiz Hatay bulunmuyor. Yüksek hızlı tren de Fırat Ekspresi de Hatay’a uğramıyor, teğet geçiyor!
Öte yandan, Mersin-Adana 3. ve 4. hat, Adana-İncirlik-Toprakkale, Toprakkale-Bahçe, Bahçe-Nurdağ (Fevzipaşa Varyantı), Nurdağ-Başpınar, Başpınar-Mustafayavuz (Gaziray) kesimlerinden oluşan projenin inşaat çalışmaları da devam ederken, bu projede ilimiz Hatay yok!
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın, Ankara-Sivas ile Konya-Karaman hızlı tren hatlarının açılışını 4 Eylül Cumartesi günü yapacağı öğrenildi. Başkan Erdoğan’ın da katılmasının beklendiği açılış töreni kapsamında, temeli 2008’de atılan Ankara-Sivas ile temeli 2012 yılında atılan Konya-Karaman hızlı tren hatlarının açılışının da aynı gün yapılmasının planlandığı öğrenildi.
Sivas Kongresi’nin yıldönümü olan 4 Eylül’de hizmete girmesi planlanan Ankara-Sivas hattı ile kara yoluyla ortalama 4, tren yoluyla 12 saat süren Sivas-Ankara seyahat süresi 2 saate düşecek. Uzunluğu 393 kilometre olan Ankara-Sivas YHT Projesi’nde, tren saatte 250 kilometre hızla, elektrikli ve sinyalli olarak işletilecek. YHT’nin güzergahında; Elmadağ, Kırıkkale, Yerköy, Yozgat, Sorgun, Akdağmağdeni, Yıldızeli ve Sivas olmak üzere, 8 istasyon bulunacak. Çalışmalar kapsamında, Yozgat’a yeni bir YHT garı da yapılıyor. Ayrıca projee kapsamında; 49 adet tünel, 53 adet viyadük, 217 adet alt/üst geçit, 611 adet köprü/menfez inşaa edildi. 108 milyon metreküp kazı, 29 milyon metreküp dolgu yapıldı. “Demiryolu Reformu” kapsamında, 2023’te, yatırımlardaki demiryolu oranının yüzde 60’a, demiryolu ağının ise 16 bin 675 kilometreye çıkarılması hedefleniyor.
İşte tüm bu çalışmalar içinde Hatay yok! Hatay, demiryolu ağında yer almıyor!
Hatay’a uğramayan yüksek hızlı tren nerelerde mi var?
-Ankara – Konya Yüksek Hızlı Treni (Ankara – Konya YHT)
-Ankara – İstanbul Yüksek Hızlı Treni (Ankara – İstanbul)
-Ankara – Sivas Yüksek Hızlı Demiryolu
-Bandırma – Bursa – Osmaneli Yüksek Standartlı Demiryolu
-Polatlı – İzmir Yüksek Standartlı Demiryolu
-Sivas – Erzincan Yüksek Standartlı Demiryolu
-Yerköy – Kayseri Yüksek Standartlı Demiryolu
-Konya – Ulukışla – Adana Yüksek Standartlı Demiryolu (Konya – Karaman – Ulukışla kesimi)
-Mersin – Adana – Osmaniye – Gaziantep Yüksek Standartlı Demiryolu (Mersin-Adana arası + Nurdağ Tüneli)
-İstanbul-Halkalı – Kapıkule Yüksek Standartlı Demiryolu (Çerkezköy – Kapıkule kesimi)
-Bandırma – Bursa – Osmaneli Yüksek Standartlı Demiryolu
-Polatlı – İzmir Yüksek Standartlı Demiryolu -Haber/Cemil Yıldız-

Exit mobile version