Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye’nin Desteği Paha Biçilemez

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Greenfield, Reyhanlı ve Cilvegözü Sınır Kapısı’nda temaslarda bulundu, Türk hükümetinin sığınmacılara yardımlarının önemine dikkat çekti

      ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı ile BM Dünya Gıda Programı Aktarma Merkezi’ni ziyaret etti.

Thomas-Greenfield’ı Cilvegözü Sınır Kapısı’nda Hatay Vali Yardımcısı Orhan Aktürk karşıladı. Cilvegözü Sınır Kapısı’ndaki çalışmalarla ilgili bilgi veren Aktürk, İdlib’e giden BM yardımlarında geçen yıla göre düşüş olduğunu söyledi. Ocak-Mayıs döneminde 3 bin 500 tır yardım yapıldığını kaydeden Aktürk, geçen senenin tamamında bu sayının 11 bin olduğunu ifade etti. Türk STK’lerinin yardımlarında ise bir artış olduğunu ifade eden Aktürk, Suriye’ye sınır ötesi yardım mekanizması olarak nitelendirilen Cilvegözü Sınır Kapısı’nın açık kalması kararının bu yıl uzatılmaması halinde yerel STK’lerin yardımlara devam edeceğini ancak BM yardımlarına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Yardım devam etmeli …

      Thomas-Greenfield da Türkiye’nin Suriyelilere verdiği desteği önemsediğini ifade ederek, “BM Güvenlik Konseyi sizin gibi yetkililerden (Suriye’ye yönelik insani yardımların) ne kadar gerekli olduğuna dair görüşleri duymalılar. Yaptığınız bu çalışmanın son derece önemli olduğunu, dolayısıyla bu yardımın devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

      Türk hükümetine Suriyelileri ağırladığı ve Suriye’de yaşayanlara yardımları ulaştırmaya kolaylık sağladığı için teşekkür eden Thomas-Greenfield, Türkiye’nin bu çalışmalara desteğinin paha biçilemez olduğunu sözlerine ekledi.

      Cilvegözü Sınır Kapısı’ndaki ziyaretinin ardından Reyhanlı’da BM Dünya Gıda Programına bağlı aktarma merkezini ziyaret eden Thomas-Greenfield, çalışmalar hakkında bilgi aldı.

800 milyon dolar ek yardım …

      Thomas-Greenfield, aktarma merkezinde iki günlük Hatay ziyaretini değerlendirdiği bir basın toplantısı düzenledi. Türk halkı ve hükümetinin desteği olmasa Suriyelilere yardımların yapılamayacağını kaydeden Thomas-Greenfield, ABD’nin Suriye’de yaşayan ve komşu ülkelere göç eden sığınmacılara yardımlarını devam ettireceğini söyledi. ABD’nin geçen ay ek 800 milyon dolar ek yardım paketi açıkladığını hatırlatan Thomas-Greenfield, BM Güvenlik Konseyi’nde 10 Temmuz’da yapılacak oturumda Suriye’ye yönelik sınır ötesinden gelen yardımların uzatılmasına karar verilmesini beklediğini kaydetti.

      Suriye’de rejimin de aktarma merkezi üzerinden yapılan yardımlara ilişkin bilgilendirildiğini belirten Thomas-Greenfield, “Rejim bu yardımları egemenliğine yönelik bir taviz olarak görüyor ancak öğrendim ki her konuda bilgilendiriliyor. Sınırı ne geçti, ne zaman geçti, ne yapıyoruz hepsini biliyorlar. Buradaki gözlem mekanizmamız da dünyada gördüğüm en iyisi” dedi.

Suriye’deki tüm askeri operasyonların güvenlik riskleri ve çekilen sıkıntıları artıracağını iddia eden Thomas-Greenfield, “Burada yaptığımız yardımlarla masumlara yönelik şiddet azaldı” diye konuştu.

Ateşkes hatları ihlal edilmemeli …

      Uzun soluklu çözüm için diplomasi ve diyalog yolunu gösteren Thomas-Greenfield, Rusya’nın geçen sene olduğu gibi sınır ötesinden gelen yardımlara yönelik kararı yine desteklemesini beklediğini vurguladı.

      Thomas-Greenfield, karar uzatılmazsa Türk STK’lerinin yardımlarını sürdürebileceğini ancak BM standartları ve yardım miktarını yakalamanın zor olduğunu söyledi. Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yönelik olası askeri operasyonuna yönelik soruyu da yanıtlayan Thomas-Greenfield, “Türk hükümetiyle temas halindeyiz. Bu konudaki muhalefetimizi açıkladık. Ateşkes hatlarının ihlal edilmemesi gerek. Eğer bu gerçekleşirse acılar artacak, yerinden edilenlerin sayısını artıracak ve sınırı geçenlerin sayısı artacak” ifadelerini kullandı.

      Mehmet ÖZGÜN