Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye’nin en uzunu, en güzeli…

Bir de Kiri, Çöpü Olmasa! Dünyanın en uzun kumsalı, Brezilya’daki

Bir de Kiri, Çöpü Olmasa!

Dünyanın en uzun kumsalı, Brezilya’daki 245 km’lik Praira do Cassino Plajı. 150 kilometre uzunluğa sahip Bangladeş’teki Cox’un Bazar Plajı ise ikinci sırada.Dünyanın en uzun kumsalları listesinde bir de Hatay’lı var! Samandağ Plajı… Tam tamına 14 kilometre…Eldeki kareler de buna dair! Kirimize, çöpümüze, bize dair…

Dünyanın en uzun sahilleri listesine baktığımızda, Türkiye’den iki sahil dikkat çekiyor. Bir tanesi, bize ait, Hatay’a ait… Samandağ Plajı! Uzunluğu 14 kilometre. Göz alabildiğine uzanan sahilin kumsalında ilerlerken, şu ana dek hak ettiğini yaşayamamış bu keyifli görselin ‘olması gereken’ halinde durup düşünüyorsunuz. Çünkü aynı listeye Türkiye’den bir başka sahil daha ekli! 12 Kilometre uzunluğundaki, Antalya’da bulunan Patara Plajı. 2 Kilometre daha kısa, ama…
-TURİZMİN GÖZDESİ-
Benzer bir tarihi derinliğe sahip Patara Plajı, Antalya’nın en dikkati çeken ve en çok kazandıran turistik mekanlarından bir tanesi. Eşsiz kumları üzerinde safari turu yapmak isteyen tatilcilerin merakla izledikleri bu alanı özel kılan şey ise, plaj ile aynı ismi taşıyan Patara Antik Kenti… Likya Uygarlığı’nın ev sahipliğinde binlerce yıllık bir tarihe sahip olan bu bölge, günümüzde plajı ile birlikte ‘KORUMA’ altında! Caretta Carettaların da önemli bir yuvalama alanı olan bu önemli plaj, gün batımında ise doğal bir fotoğraf stüdyosuna dönüşüyor. Peki, 14 kilometrelik Samandağ Plajı için neden aynı şeyleri konuşamıyoruz, soralım mı?
-ELDEKİ!-
Antalya’nın Kaş ilçesi Kalkan beldesi yakınlarında bulunan, var olan antik kenti ve deniz kaplumbağalarının yumurtlama alanı olması nedeniyle ayrıcalıklı bir konuma sahip Patara Sahili ile karşılaştırıldığında Samandağ sahillerinin eksik olan şeyi ne? Şu ana kadar, Hatay turizmine sunamadığı ‘KATKI’ noktasında durursak eğer, yapılması gerekirken yapılmayanlar tam olarak ne?
Soruların cevapsızlığında duranların söylediği şey oldukça net! Zira bakıldığında, benzer bir tarihi geçmiş burada da fazlasıyla var! Bunun en net örneği mi? Musa Dağı eteklerinde kurulmuş Seleukia Pierra Antik Şehri! Roma devrinde yapılan Titüs Tüneli ise plajın hemen yakınlarında yer alıyor. Beşikli Mağara da öyle! Patara ile rekabet edebileceği en önemli özelliklerinden biri de, Akdeniz Bölgesinde yeşil deniz kaplumbağalarının ​(Chelonia Mydas) en önemli yuvalama kumsallarından biri oluşu, ki her sene bu sahillerden denize on binlerce yavru kaplumbağa ulaşıyor!
-GÖRDÜKLERİMİZ!-
Hafta sonu, Antalya Patara Plajı’ndan “2 km fazlası” olduğu halde “çok eksiği” de olan Samandağ sahilindeydik. Çevlik Limanı’ndan Samandağ ‘Ziyaret’ noktasında kadar yürüdük. Gördüklerimiz mi? Türkiye’nin en uzun sahili ünvanlı kumların üzerinde ilerleyen her adımda bizi karşılayan o görkemli hikaye olmadı, ama daha çok kir, çöp ve atıklar oldu! Neler mi vardı gördüklerimiz arasında? Poşetler, pet şişeler, bebek bezleri, ayakkabılar, terlikler, yenen-içilen her şeyin gerisinde kalanlar… Bir de yükselen sularla sahile taşınan deniz anaları! Denizin keyifli esen rüzgarına kara kısmından karışan antik Roma fısıltılarının turistik anlamda kazandırması gerekenler dururken ‘kayıpların çokluğuna’ şahit olmak üzdü! Ama bu durum sadece bölgeyi kullanan insanların umursamazlığına karşılık bir sonuç değil! Bakımsızlığımıza ekli ‘resmi’ ilgisizliğimiz de vardı o kayıplar listesinde! Bir zamanlar, Samandağ Belediyesi tarafından, bölgedeki doğal yaşam için sahile çakılan ahşap uyarı tabelalarının çoğu ilgisizliğin ve kontrolsüzlüğün kurbanı olmuş durumda!
Kilometrelerce ilerleyen bizlerin kendi kendimize sorduğu soru çok net… Bu durum daha nereye kadar gider? Kayıplara ‘DUR’ demek yerine, izleyip ‘KADER’ deme durumu daha nereye kadar gider? Klasiğimiz burada da geçerli mi peki? Cevap, ‘gittiği yere kadar’ mı? Dileriz değildir! -Tamer Yazar-