Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye’nin gölleri kuruyor

Son 60 yılda Türkiye’deki

Son 60 yılda Türkiye’deki 240 gölden 186’sının tamamen kuruduğu ve geriye kalanların da ciddi kuraklık ve kirlilik sorunları yaşadığı belirtildi. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, “Şu an iyi denilebilecek, parmakla gösterebileceğimiz bir tane dahi gölümüz yok” dedi.

Göllerimiz Krizde
Dr. Erol Kesici, Türkiye’deki göllerin neredeyse hepsinin “şiddetli hasta” durumda olduğunu vurgulayarak, sorunların oldukça ağır olduğunu söyledi. Su seviyeleri, yüzey alanları, kirlilik ve oksijensizlik gibi problemlerle karşı karşıya kalan göller, tükenme aşamasına geldi. Son yıllarda temel sorunların ötelendiğini ve aşırı şekilde kuruma meydana geldiğini belirten Kesici, “Göllerimizin neredeyse 186’sı kurumuş, geri kalanları ise göl olma özelliğini tamamen kaybetmektedir” ifadelerini kullandı.

Biyoçeşitlilik Tehlikede
Kesici, şiddetli kuraklık ve kirliliğin biyoçeşitliliği tehdit ettiğini ifade etti. Göllerdeki su seviyelerinin azalmasıyla birlikte, dip çamurları ve kimyasal atıkların arttığını belirten Kesici, “Balık popülasyonunun azalması, makro ve mikro su bitkilerinin aşırı artışı ve bataklıklaşma, göllerdeki buhranı artırıyor” dedi.

İklim Krizi ve İnsan Etkisi
Bilimsel veriler ışığında, hidrolojik kuraklığın iklimsel kuraklığa neden olduğunu belirten Dr. Kesici, “İklimi krize sokan yer altı ve yer üstü kaynaklarımızın kurumasıdır. Susuz yaşayamayız, suyun yerine hiçbir şey konulamaz” şeklinde konuştu.

Çözüm Önerileri
Göllerin korunması için acil çözümler gerektiğini vurgulayan Kesici, tarımsal sulamada kullanılan suyun yüzde 60 oranında azaltılması ve vahşi tarımsal sulamanın sona erdirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, göllerin dip çamurlarının temizlenmesi, yer altı sularının korunması ve kentlerin iklimine göre bitki dokusu ve tarımsal üretimlerin düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.

Toplantı Çağrısı
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği, göllerin yaşadığı sorunlara dikkat çekmek amacıyla İstanbul’da 17 Eylül’de “Göllerimiz Kurumasın, Bir Damla da Siz Olun” başlıklı bir toplantı düzenleyecek. Bu toplantıda, göllerde yaşanan krizler ve çözüm önerileri üzerine detaylı bir tartışma yapılması planlanıyor.