Türkiye’nin ilk görme engelli hakimi olarak tarihe geçen Sabit Kılıç, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından görevine atandı. 10 yaşında glokom hastalığı nedeniyle görme yetisini kaybeden Kılıç, eğitim hayatında gösterdiği üstün başarı ve azimle dikkat çekti. İlk ve orta öğretimini birincilikle tamamladıktan sonra Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazandı ve mezuniyetinin ardından kamu sektöründe önemli görevler üstlendi.
2016 yılında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na uzman yardımcısı olarak atanan Kılıç, Türkiye’de KPSS A Grubu kadrosuna atanan ilk görme engelli hukukçu unvanını elde etti. Engelli bireylerin adalete erişimini artırmak amacıyla yürüttüğü çalışmalar sonucunda, 2020 yılında “Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme Bağlamında Türkiye’de Engellilerin Adalete Erişimi” konulu uzmanlık teziyle aile ve sosyal hizmetler uzmanı olarak atanma hakkını kazandı.
Sabit Kılıç, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndaki uzmanlık görevi süresince birçok önemli projede yer aldı. Engelli ve yaşlı bireylere yönelik hizmetlerin mevzuat içeriğini hazırlama, kurum içi ve dışı eğitimler verme, bakım hizmetlerini değerlendirme gibi görevlerde bulundu. 2023 yılında yapılan idari yargı hakim yardımcılığı sınavında 85,21 puan alarak, Türkiye’nin ilk görme engelli hakimi unvanını kazandı.
Kılıç, yeni görevine başlamadan önce Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ı ziyaret ederek desteklerinden dolayı teşekkür etti. Bakan Göktaş, Kılıç’ın azmiyle birçok kişiye örnek olacağını belirterek, engellilerin toplumsal hayatın her alanında yer almasının önemini vurguladı. 2002 yılından bu yana kamuda istihdam edilen engelli sayısının 68 bine ulaştığını ifade eden Göktaş, erişilebilirlik kültürünü yaygınlaştırmak için yürütülen çalışmalara da dikkat çekti. – Mehmet Durmaz-