Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Turunçlu Arıtma Tesisi

Modernizasyonu Olmaz, Taşınmalı! Hatay Barosu, Hatay Büyükşehir Belediyesi ile bir

Modernizasyonu Olmaz, Taşınmalı!

Hatay Barosu, Hatay Büyükşehir Belediyesi ile bir kez daha karşı karşıya:

Defne ilçesi Turunçlu Mahallesi’ndeki arıtma tesisinin, Büyükşehir Belediyesi tarafından “Membran Biyoreaktör Prosesli” Projesi şeklindeki düzenlemesine Hatay Barosu karşı çıkıyor.
Baro Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu açıklamasında, Turunçlu Arıtma Tesisi’nin yerleşim birimi dışına taşınması istendi, aksi halde, bölge halkının mağduriyetinin süreceği, bunun içinde, bölge halkı ile dayanışma içerisinde hukuki süreçlerin sürdürüleceği duyuruldu.
Hatay Barosu’nun, Hatay Büyükşehir Belediyesi ile bir kez daha karşı karşıya gelmesine neden olan son açıklaması şöyle:
“Hatay Büyükşehir Belediyesi Meclisi, 15.04.2022 tarihinde düzenlenen oturumunda aldığı kararla, Defne İlçesi Turunçlu Mahallesi’nde bulunan ve 1989 yılında faaliyete başlayan eski atık su arıtma tesisini yerinde yenilemek üzere, Membran Biyoreaktör Prosesli Atıksu Arıtma Tesisi Projesi’nin yapımı amacıyla, Büyükşehir Belediye Başkanına kredi temin etme yetkisi vermiştir.
Alanında yetkin uzmanların oluşturduğu, Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Heyeti, Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin talebiyle hazırlanan ve Turunçlu’da yapılmak istenen atık su arıtma tesisini değerlendirdiği raporunu, kurumlar ve halk ile paylaşmıştır.
Raporda, yer seçiminin ve projenin kesinlikle uygun olmadığı, projenin uygulanmasında, kimyasal kullanımı ve depolanması söz konusu olduğundan, tehlike arz edeceği, en ideal çalışma şartlarında bile çevre halkına zarar vermeye devam edeceği, olası insan hataları ve doğal afetler nedeniyle de büyük bir potansiyel tehlike barındırdığı, arıtma tesisinin yerinde yenilenmesinin ise şehircilik ilkelerine aykırı olduğu, çevrenin ve ekosistemin büyük zarar göreceği ısrarla vurgulanmış, yeni tesis için de yaşam alanlarından uzakta bir yer seçimi yapılması gerektiği ve yer seçimi dikkate alınmaksızın, ihtiyaç duyulan arıtma tesisinin en uygun alanda yapılacağının kabulüyle bile, Membran sisteminin, telafisi mümkün olmayan ekonomik ve çevresel sorun yaratma potansiyeli taşıdığı vurgulanmıştır.
Atık su arıtma tesisinin yenilenmesine ilişkin projenin insanlar ve tüm canlılar için oluşturacağı potansiyel tehlike dikkate alındığında, projenin, hem konumu hem de uygulanmak istenen teknik açısından hatalı olduğu, ayrıca Defne halkının bugüne kadar eski tesisten duyduğu koku ve gürültü rahatsızlıklarına çözüm getiremediği de bilimsel tespitlerden görülmektedir.
Bu sebeplerle, Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne, projenin iptal edilmesi, yaşam alanlarından uzakta bir yer seçimi ve projelendirme çalışması yapılması çağrımızı yineliyoruz.
Tüm bu bilgiler ışığında, yerinde yenilenmek istenen Membran Biyoreaktör Prosesli Atık Su Arıtma Tesisi Projesi’ne karşı olduğumuzu, sürecin takipçisi olarak, projenin gerçekleştirilmesine karşı atılması gerekli tüm hukuki ve meşru adımlarda bölge halkının yanında olacağımızı kamuoyuna saygıyla bildiririz.”
Hatay Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu; Av. Deniz Pehlivan başkanlığında, Ebru Halıcı, Ömer Gökhan Çelik, Sıddık Can Özbalık ile Hasan Akkoyunlu adlı Avukatlardan oluşuyor. -Cemil Yıldız-