Dava 25 Eylül’de
CHP Hatay Milletvekili Hilmi Yarayıcı’nın da yakından izlediği, Cumhuriyet gazetesinin beş çalışanının tutuklu yargılandığı davanın ikinci duruşmasında, mahkeme, tutuklu sanıkların tutukluluklarının devamına karar vererek duruşmayı 25 Eylül’e erteledi.
Cumhuriyet gazetesi yönetici, yazar ve avukatları hakkında “PKK/KCK, FETÖ/PDY ve DHKP/C’ye müzahir oldukları” iddiasına ilişkin olarak yürütülen soruşturma kapsamında davanın 2’nci duruşması önceki gün Silivri’deyapıldı. Duruşma öncesi mahkemeye dayanışma ve haber takibi için gelen birçok gazeteci, sanatçı ve meslek örgütü kuruluşların basın açıklaması yapması engellendi. Savunmalar ve tanıklar ve sanık avukatlarının dinlenmesinin ardından mahkeme başkanı ara kararını açıkladı.
-HUKUK KATLİAMI-
Ara karar için tepkisini ortaya koyan isimlerden biri de, davayı yakından takip eden CHP Hatay Milletvekili Hilmi Yarayıcı oldu. Yarayıcı, bu yöndeki tepkisini, “Tutuklu gazetecilerin tutukluluğuna devam… Türkçesi, hukuk katliamına devam…” şeklinde paylaştı.
Cumhuriyet Gazetesi’nin beş çalışanının tutuklu yargılandığı davanın ikinci duruşmasında, mahkeme, tutuklu sanıkların tutukluluklarının devamına karar verdi. Davanın Temmuz ayındaki ilk duruşmasında bir hafta boyu yazar ve yöneticiler savunma yapmış, yedi isim tahliye edilirken dört ismin tutukluluğunun devamına karar verilmişti. Muhasebeci Emre İper’in dosyası da diğer tutuklu isimlerin dosyasıyla birleştirilmişti.
Cumhuriyet Gazetesi’nin tutuklu Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Yayın Danışmanı Kadri Gürsel, Muhabir Ahmet Şık, Cumhuriyet Vakfı İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ve muhasebe servisi çalışanı Emre İper duruşma kapsamında hakim karşısına çıktı. Çalışanların ve avukatların savunmaları tamamlanırken, Savcı, tüm sanıkların tutukluluk hallerinin devamını istedi. Mahkeme, tüm sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Mahkeme, Emre İper’le ilgili kısıtlılığı kaldırdı. Mahkeme, incelenmemiş dijital delillerin incelenmesine, Can Dündar’la İlhan Tanır’ın yakalanmasının beklenmesine hükmetti.
-İDDİANAME-
İddianamede, Cumhuriyet Gazetesi’nin yazar ve yöneticilerine ‘silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme’ ve ‘hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma’ suçlamaları yöneltiliyor. Ayrıca gazetenin yayın politikasının son üç yıllık dönemde, bilhassa da 15 Temmuz darbe girişimine giden süreç ve sonrasında değişime uğradığı belirtiliyor.
İddianamede, gazetenin; ‘yıkıcı ve bölücü’ haberlere imza atma, ‘terör örgütleri liderlerinin ve yöneticilerinin şiddet çağrısı yapan açıklamalarına yer verme’ ve ‘terör örgütü liderlerini sevimli ve meşru gösterme’ gibi suçlamalara da yer veriliyor. -Tamer Yazar-