Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tütün Çiftçisi Açlık

ve Çaresizliğe Terk Edildi

ve Çaresizliğe Terk Edildi

Şahin, meclis kürsüsünden, tütün üreticisinin sorunlarını iletti, TEKEL’in tasfiyesinin sakıncalarına dikkat çekti

      CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, TBMM’nin önceki günkü oturumunda kürsüden yaptığı konuşmada, tütün çiftçisinin, üreticisinin sorunlarına sıkıntılarına dikkat çekti.     

      Türkiye tarımı ve ekonomisi için önemli bir yeri olan tütünün yıllar içerisinde eski önemini kaybettiğini ve istikrarsız bir seyir izlediğini söyleyen Şahin, bu durumun üzerinde pek çok faktörlerin etkisi olmasıyla birlikte uygulanan politikalar ile çıkarılan yasaların temel unsur olduğunu bildirdi.

Memlekette tarımı bitirdiler …

      Türkiye’de yetiştirilen oryantal tütünlerin dünya piyasalarında yıllardır gördüğü yüksek talep sayesinde “Türk tütünü” ismiyle anıldığını ve dünya oryantal tütün pazarının yaklaşık yüzde 35’ini de Türkiye’ye domine etiğini belirten Şahin, AKP’nin kurumların içini boşaltarak bu ülkeye çok zararlar verdiğini savundu, TEKEL’in tasfiye edilmesiyle birlikte, tütün üretiminde istikrarın kaybolduğunu bildirdi.  

      Şahin, tütün ekim alanlarının sınırlı tutularak kaliteli Şark tütünlerinin yetiştirilmesinin sağlanmasının  ve dış piyasaya sunulması gerekirken tütüncülüğü bitme noktasına getirdiğini savunduğu AKP’nin, yabancı sigara şirketlerini memnun etmek için belgesiz tütün üretimine hapis cezası getirerek, kendi çiftçisini açlığa ve çaresizliğe terk ettiğine dikkat çekti ve konuşmasında şunlara değindi: “Memlekette tarımı bitirdiler; şeker fabrikaları nerede, pamuğu işleyen fabrikalar nerede? Her şeyi sağa sola satıp peşkeş çektiler, şimdi sıra yerli ve millî tütünümüzü tarihe karıştırmaya geldi. Madem AKP’nin tütün politikaları bu kadar iyi neden son yirmi yılda yaklaşık 350 bin çiftçi tütün ürütmeyi bıraktı? Neden kendi vatandaşınızın emeği AKP eliyle yapancı şirketlere doğrudan aktarıldı? Neden bu kişiler, aileleriyle birlikte 1 milyonu aşan bir nüfus farklı geçim kaynağı aramak zorunda kaldı? AKP kimi kolluyor?

Üretim sürmeli …

      AKP yayınlanan kararnameyle yabancı sigara üretiminde kullanılan yabancı tütün ithalatında ton başına alınan 150 dolarlık vergiyi sıfırladı. AKP Hükûmetinin dışarıdan sıfır gümrükle ithal ettiği tütüne vatandaşın vergilerinden milyonlarca dolar para aktarıldı. Şimdi de yabancının vergisi sıfırlanırken Türk tütün üreticisine hapis cezası getiriyorlar; millîlik, yerlilik bunun neresinde? Tütün üreticileri, yerli tütün üretiminin sürmesini, tütün üreticisine hapis cezası öngören düzenlemenin kaldırılmasını talep ediyor.

Hatay tütünde pilot bölgeydi …

      Akdeniz Bölgesinde en önemli tütün üreticisi seçim bölgem olan Hatay’dır. Hatay’da Altınözü, Yayladağı, Antakya ve İskenderun ilçeleri lokomotif üretim merkezleridir. Hatay geçmişte tütünde pilot bölgeydi; kota konulması, ardından üreticilerle yeniden sözleşme yapılmaması nedeniyle tütün ekim alanları daraldı. Tütün ekimi için hava koşulları ve toprağı son derece uygun olan Hatay’da 1975’lerde 12 bin ton tütün hasat edilirken 2021 yılında bu rakam 2 bin tona indi. AKP’nin 2010 yılında yürürlüğe koyduğu kota uygulaması ve ardından tekel üreticilerine yeniden sözleşme yapmaması nedeniyle alternatif ürün ekimine başlayan Hatay’daki çiftçiler özel sektörün devreye girmesiyle yeniden tütün ekimine yöneldi; Hatay çiftçisi geçim sıkıntısı yaşadı, harcamalarını kıstı, borçlandılar, bazı üreticiler başka ürünlere yöneldi, bazıları mevsimlik işçi oldu, bazıları toprağını sattı. Daha önce ürettiği tütünün yüzde 90’ını ihraç eden Türkiye, cumhuriyet tarihinde ilk kez AKP’yle net ithalatçı oldu; yapmayın, yazık, yazık tütüncüye.

Çiftçiye hakkı tekrar teslim edilmeli …

      AKP, çok uluslu şirketler yerine Türkiye’deki tütün üreticisini desteklemelidir; tütünü Millî Tarım Projesi kapsamına alıp üreticiye her türlü teşviki vermeli, ihracatın önünü açmalıdır. Yurt dışından kaçak yollarla getirilen yabancı menşeili tütüne ilişkin hapis cezasına kimsenin bir itirazı bulunmamaktadır. Ancak Türkiye’de üretilen sarmalık tütünün hukuk önünde kaçak tütünden ayırt edilmesi ve sorunun yerli üreticimiz lehine çözüme kavuşturulabilmesi gerekmektedir.

Bir ülkenin ekonomisinin büyüyebilmesi için öncelikle millî değerleri, kurumları, üreticisinin, çiftçisinin alın teri korunmalıdır. Yerlilik ve millîlikten dem vurup uluslararası sigara tekellerine teslim olan AKP rejimi çiftçimize hakkını tekrar teslim etmelidir.”

      Mehmet ÖZGÜN