Tuzlu Yoğurt da tescillendi Künefe İse Avrupa’da

Antakya merkezli ürünlerin tescil sürecine kaldığı yerden devam eden Antakya Ticaret ve Sanayi Odası; künefe, sürk çökeleği, küflü sürk çökeleği ve kağıt kebabının ardından tuzlu yoğurdu da tescilledi. Bu arada Antakya Künefesi, AB’de tescillenmesi için başvuru yapılan 20 coğrafi işaret arasında yerini alarak, Hatay’ın yöreseli adına önemli bir adım daha atıldı. 2002 yılında 38 coğrafi […]

Antakya merkezli ürünlerin tescil sürecine kaldığı yerden devam eden Antakya Ticaret ve Sanayi Odası; künefe, sürk çökeleği, küflü sürk çökeleği ve kağıt kebabının ardından tuzlu yoğurdu da tescilledi. Bu arada Antakya Künefesi, AB’de tescillenmesi için başvuru yapılan 20 coğrafi işaret arasında yerini alarak, Hatay’ın yöreseli adına önemli bir adım daha atıldı.

2002 yılında 38 coğrafi işaretli ürün varken, bugün 500’ü aşan sayıda coğrafi işaretli ürünü olan Türkiye’de şehirler arası yöresel ürün rekabeti de giderek artıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır’ın bu rekabete dair tespiti ise artık ulusal değil, uluslararası boyutta. Kacır, buna dair hedeflerini kurumsal olarak netleştirirken, “Avrupa Birliği’nde tescilli coğrafi işaretlerimizin de yakın gelecekte 35’e çıkmasını planlıyoruz” dedi.
-ANTAKYA SİMİDİ-
Bu rekabet pastasının Hatay adresinde tescile son imza, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’ndan (ATSO) geldi. ATSO’nun son girişimiyle Antakya Tuzlu Yoğurdu da Coğrafi İşaret alarak, tescilli ürün sayısına önemli bir kalem daha eklendi. Ancak beklenen isimlerden biri, Antakya Simidi ve bu konuda atılacak adım da merak konusu!
-20 ÜRÜN-
Bu arada, ATSO tarafından Coğrafi İşareti alınan Antakya Künefesi de Avrupa yolunda. Bu konudaki açıklamayı geçtiğimiz günlerde yapan Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Başkanı Habip Asan, Avrupa Birliği’nde tescillenmesi için başvuru yapılan 20 coğrafi işareti şöyle sıraladı:
“Antakya Künefesi, Milas Zeytinyağı, Milas Yağlı Zeytini, Gemlik Zeytini, Aydın Kestanesi, Maraş Tarhanası, Çağlayancerit Cevizi, Maraş Çöreği, Giresun Tombul Fındığı, Antep Lahmacunu, Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini, Bayramiç Beyazı, Antep Fıstığı, Kayseri Mantısı, Kayseri Pastırması, Kayseri Sucuğu, Taşköprü Sarımsağı, İnegöl Köfte, Afyon Pastırması, Afyon Sucuğu.”
-İLLER!-
TÜRKPATENT, bu ayın başına kadar 519 ürüne “coğrafi işaret” onayı verdi. Kurumda, 595 ürünün tescili için değerlendirmeler devam ediyor. Bu konuda iller arasındaki rekabet de sürüyor.
Şanlıurfa, coğrafi işaret yarışında ilk sırada yer alıyor. Geçen yıl temmuz sonu itibariyle 27 ürünü için onay alan kent, bu yıl sayıyı 30’a yükseltti. Şanlıurfa’nın çiğ köftesi, Karaköprü narı, ciğer kebabı, şıllık tatlısı, eşkilisi ve saç kavurmasının da aralarında bulunduğu ürünleri coğrafi işaret tescili aldı. Gaziantep ise baklavası, fıstığı, muskası, firiği, Nizip nanesi gibi ürünlerinden 27’sini tescilleterek ikinci sıradaki yerini korudu. İzmir; Ege inciri, Bergama halısı, boyozu, kumrusu ve Gümüldür mandalinasının da aralarında bulunduğu 19 ürünle 3’üncü sırada bulunurken, Demirci hünnabı, Kırkağaç kavunu, mesir macunu, Gördes el halısıyla Manisa 14 ürünle 4’üncü sırada yer alıyor. Anamur muzu, cezeryesi, tantunisi, Erdemli Lamas limonuyla Mersin, çekme helvası, Taşköprü kuyu kebabı, sarımsağıyla Kastamonu ve Kavaklıdere cevizi, Marmaris çam balı, Milas zeytinyağı gibi ürünleriyle Muğla, 13’er ürünle bu illeri takip ediyor.
-ANTEP LİDER-
Yöresel ürünlerinin tescillenmesi için başvuru yapan Gaziantep, bu kategoride ilk sırada yer alıyor. 55 ürününü tescilletmek isteyen Gaziantep’i, 32 başvuruyla Bolu, 28 başvuruyla Ankara, 24’er başvuruyla Kastamonu ve Diyarbakır izliyor. -Tamer Yazar-

Exit mobile version