Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Uğur Mumcu’da sıkışan şehir…

Sorunları ötelenen bir Defne… Planlananların çöpe atıldığı noktada bulunan tarihi

Sorunları ötelenen bir Defne…

Planlananların çöpe atıldığı noktada bulunan tarihi eserlerin ne olduğu, içeriği, miktarı, hikayesi bilinmiyor.Belediye dışından açıklama ise gelmiyor.Bölgedeki bekleyişe son eklenen çağrı mı? HDP Defne İlçe Yönetimi’nden…

Defne ilçesinde yapılmak istenen ‘battı-çıktı’ projesi için başlangıç çizgisine ayak koyanların bugün ulaştıkları nokta bitiş çizgisinden çok geride. Ancak bu gerideki bekleyiş, Defne’deki esnafı da vatandaşı da zora sokmaya devam ediyor.
Uğur Mumcu Meydanı’daki proje noktasında yaşanan stresin ekonomik tarafı olduğu kadar, sosyal ve psikolojik taraflarının olduğuna işaret eden ve bu konuda bir açıklama yapan HDP Defne İlçe Yönetimi, “Bilinmeli ki, Defne toplumunun tamamı ve Defne merkezden yolu geçen herkes sizin bu projenizin ne zaman biteceğini bekliyor. Trafiği yönlendirdiğiniz ara sokaklarda ilk başlardaki gibi izdiham yaşanmıyorsa ve de trafik kilitlenmiyorsa, buna sevinmeyin. Çünkü artık hiç kimse mecbur kalmadıkça sizin kent merkezinize uğramıyor. Yani kentimizin yaşamı gözümüzün önünde yavaş yavaş sönüyor. Biz buna razı değiliz. Daha fazla seyirci de kalmayacağız. Halkımıza karşı insani ve toplumsal sorumluluğumuzla halkımızın yanında olacağımızı ve serbest kürsü dahil olmak üzere her yol ve araçla halkımızın sesi olmaya çalışacağımızın bilinmesini isteriz” mesajı verdi.
-TOZ VE MOLOZ-
Yaşanan mağduriyetlere dair beklenen çözümleri de sıralayan HDP Defne İlçe Yönetimi’nden yapılan açıklama şöyle:
“Uğur Mumcu alanındaki Battı-Çıktı Projesi’nin yarattığı mağduriyetleri hepimiz biliyoruz ve yaşıyoruz. Armutlu, Elektrik, Akdeniz, Turunçlu ve Çekmece Mahallelerimiz başta olmak üzere, tüm Defne ilçe halkının yaşamı zorlaştırılmıştır. Ulaşım felç olmuş, esnaf iflas arifesine gelmiş, alan sakinleri tozdan ve molozdan penceresini açık tutamaz olmuştur. Ve nihayet Defne halkı, maalesef kendi kent merkezine uğramaz hale gelmiştir.”
-SİYASET DEĞİL, ÇÖZÜM-
Açıklamada, “Amacımız, siyaset yapmak, siyasi çıkar sağlamak ya da siyasi tartışma yaratmak değildir. Bütün amacımız, halkımızın yaşamsal sorununa çözüm bulmaktır” denilirken, şu sorular paylaşıldı:
1. Defne ilçesi yeni kurulmuştur. Sinanlı’dan, Yaylıca, Günyazı Mahallelerine kadar kentleşme adına sıfırdan hizmet bekleyen o kadar geniş yerleşim alanları dururken, sizin, kentin imarlı alanını kazmanız-yıkmanız hangi akla hizmettir! Doğrusu anlamakta zorluk çekiyoruz.
2. Kentin imarlı tüm mahallelerini birbirine bağlayan, Defne’nin merkezi durumunda olan Uğur Mumcu Alanı’nı kazmadan önce nasıl olur da tedbir almazsınız? ‘Bütün kentin trafiği nerden geçecek, nasıl akacak, bu insanlar ne yapacak’ diye hiçbir çözüm hazırlamadan, bir sabah kalktınız ve Uğur Mumcu Alanı’nı trafiğe de hayata da kapattınız. Diktiğiniz birkaç tane yön gösteren trafik levhası ile bütün trafiği, Armutlu’nun Elektrik ve Akdeniz Mahallelerinin kendilerine bile zor kafi gelen sokaklarına yönlendirdiniz. Yani trafiği, ulaşımı ve sonuç olarak sosyal yaşamı tam bir boğuntuya getirdiniz.
3. Uğur Mumcu alanını kazmaya başlarken tarihi eser çıkacağını bilemezdiniz. Bunda sizi suçlamıyoruz. Ayrıca, çıkan tarihi eserler ve mozaikler kıymetlidir. İnsanlığın ortak mirası ve hazinesidir. Özenle çıkarılmalı, sahiplenmeli ve korunmalıdır. Ancak bu işlem 3-5 ayda bitecek bir işlem mi? Peki bu durumda ne yapmayı düşünüyorsunuz? Plansız, programsız, öngörüsüz davrandınız ve önce de tedbir almadınız. Yönettiğiniz kentin kalbine kazmayı vurmadan evvel alternatif yol ya da yollar açmadınız. Köprüler kurmadınız. Kent merkezini başka alana kaydırmadınız. Var olan kent merkezini kazdınız ve kent yaşamını hem ulaşım hem ekonomik hem de sosyal olarak felç ettiniz. Şimdi hala ‘bu proje ve bu enkaz 3-5 ayda bitecek’ deyip oyalanmaya devam mı edeceksiniz?
-SÜRE UZAYACAK-
Çalışma alanında bulunan tarihi eserlere de işaret edilirken, şu tespitte bulunuldu:
“Hepimiz biliyoruz ki çıkan tarihi eserlerin ve mozaiklerin henüz ne dibine ulaşılabildi ne de ucuna. Ayrıca biliyoruz ki, tarihi eserleri gün yüzüne çıkarmak ve taşımak iğne ile kuyu kazmak gibi bir iştir. Yani bu işin 3-5 ayda biteceği yönündeki işe yaramaz bekleyişiniz de ısrar ederseniz, ne yazık ki bir kez daha hem kendinizi hem de halkımızı kandıracaksınız. Zira Anıtlar Kurulu’ndan ‘tarihi eserlerin taşınacağı’ kararı çıkalı ve ‘gözün aydın Defne’ diye manşetler attırdığınızdan bu güne bir ay geçti bile.
Siz belediyeler, yerel iktidarsınız. Yönettiğiniz kentin ve toplumun her şeyinden sorumlusunuz. Sağlığından bayındırlığına, asayişine, huzuruna, temizliğine, eğitimine ve sosyal –kültürel yaşamına kadar her şeyinden sorumlusunuz. Bu halk, merkezi yönetimden yeterince acı çekiyor. Huzuru ve güvenliği yeterince hiçe sayılıyor. Bir de kendi insanından, yerel yöneticilerinde çekmesin. Bu toplumun sabrını da desteğini de daha fazla istismar etmeyin.”
-3-5 AY MI?-
Açıklamada, “Artık bu enkazı 3-5 ayda kaldıramayacağınız belli. Bu durumda isterseniz, önceden almadığınız tedbirleri şimdi alın ve ara çözüm bulun” diyen HDP Defne İlçe Yönetimi, ara çözüm konusunda önerileri ise şöyle sıraladı:
1. Kazdığınız alanın tarihi eser çıkmayan bir kısmına geçici dolgu yapılabilir ve bir gidiş bir geliş yol açılabilir.
2. Uğur Mumcu’dan Çekmeceye doğru Hanna Nehri üzerine uygun bir yere ve eski Çekmece belde imar planı kapsamında bir köprü kurulabilir.
3. Kazdığınız alana asma köprü kurulamaz mı? Çelik gövde üzerine bir gidiş bir geliş asma köprü kurmak da düşünülebilir. Lakin ilk iki öneri daha gerçekçidir.
Açıklamanın sonunda ise, çalışmaya dair net bir mesaj verildi:
“Sonuç olarak diyoruz ki; toplumumuzun yaşamını, düzenini, huzurunu bu kadar hafife almayın. Bu kadar önemsiz görmeyin. Unutmayın ki bu toplum düşündüğünüz kadar sahipsiz değildir.” -Tamer Yazar-