Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ulucami Yeniden

Bursa Büyükşehir Belediye ekipleri yıkılan Antakya ULUCAMİ’yi ayağa kaldırma çalışmaları

Bursa Büyükşehir Belediye ekipleri yıkılan Antakya ULUCAMİ’yi ayağa kaldırma çalışmaları başlattı

Depremde tamamen yıkılan ilimiz Antakya ilçesindeki tarihi Ulu Cami’yi ayağa kaldırma çalışmalarında ilk adım atıldı.

Bursa Büyükşehir belediyesi ekip gönderdi ve Antakya’da Ulucami’yi yeniden ayağa kaldırma çalışmaları başlatıldı

Bursa BŞB Harita Şube Müdürlüğü ekipleri, saha çalışmasına başlarken ilk etapta lazer tarama cihazıyla 207 milyon nokta ölçümü yaparak, mevcut durumun 3 boyutlu modellemesini yaptı.
Ölçümlerle elde edilen veriler, tarihi caminin aslına uygun olarak restorasyonu için hazırlanacak mimari projelerde kullanılacak.
Hatay-Antakya’nın 750 yıllık geçmişiyle eski camilerinden birisi olan 1271-1272 yıllarında yapıldığı sanılan tarihî Antakya Ulu Cami de depremlerin ardından yıkılıp, tamamen moloz yığınına dönmüştü. Memlükler döneminde inşaa edilen, medrese, yazlık camii, şadırvan, iki adet türbe, çeşme, imaret ve dükkânlar gibi farklı dönemlerde inşa edilmiş yapılardan meydana gelen bir külliye niteliğindeki Ulu Camii; harimde iki mihrabı bulunması açısından tek eser olma özelliğine de sahipti. Depremin ardından Hatay’da yaşamın normale dönmesi için yardımların dağıtımını üstlenen, seyyar tuvaletleri kuran ve 3 ayrı bölgede 2000 konteynerden oluşan yaşam alanları hazırlayan Bursa Büyükşehir Belediyesi, Antakya Ulu Camii’nin de restorasyonu işini de üstlendi.


LAZERLE ÖLÇÜM


Antakya Ulu Camii’nin yeniden inşası için Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Mayıs ayı oturumunda alınan kararla röleve, restitüsyon ve restorasyon projesi hazırlıklarına başlandı. Hazırlanacak projeleri veri altlığı oluşturmak amacıyla Harita Şube Müdürlüğü ekipleri, Antakya Ulu Camii’nin mevcut durumunu tespit etmek için sahada ölçümler yaptı.

Lazer tarama cihazıyla 207 milyon nokta ölçümü yapan ekipler, aynı zamanda DRONE çekimleri ile ‘tarihi enkazın’ havadan da modellemesini yaptı. Mevcut durumun 3D (3 boyut) tarama ile modellenmesi, nokta bulutu verilerinin üretilmesi ve ortofoto haritasının hazırlanması çalışmaları için gerekli veriler toplandı. Üretilen veri Hatay Antakya Ulu Camii’nin röleve, restitüsyon, restorasyon/rekonstrüksiyon, mühendislik projelerinin hazırlanması ve aslına uygun rekonstrüksiyon yapımı çalışmalarında kullanılacak.

Gelişmeyi değerlendiren Bursa BŞB Başkanı Alinur Aktaş, mecliste aldıkları kararla Ulucami’nin yeniden canlanmasını üstlendiklerini, Ulucami ile birlikte iki şehir arasındaki kardeşlik bağlarının güçleneceğinin altını çizdi. -Adil Yeşildağ-