Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Uluçınar MTAL Öğrencileri Projesi

Gıda atığında geri dönüşüm Çürümüş sebzelerden KOMPOSTU, çürümüş meyvelerden SİRKE,

Gıda atığında geri dönüşüm

Çürümüş sebzelerden KOMPOSTU, çürümüş meyvelerden SİRKE, ekşi yoğurt ve sütten PEYNİR yapıyorlar, çekirdekleri toprağa atarak da toprağı besliyorlar.

İlimiz Arsuz ilçesindeki Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, bilim adamlarının açlığa dikkat çektiği bir dünyada örnek bir proje ile sesini duyurmak istiyor
İlimiz Arsuz Uluçınar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek-İçecek Hizmetleri Öğretmeni Mahsun Akasya kuruculuğunda başlatılan Sustainable Abundance (Sürdürülebilir Bereket) e-Twinning Projesi kapsamında tüm ortaklar birlikte verimli etkinliklere imza atıyor.
4 ülkeden 11 ortak okulun, 12 öğretmen ve 82 öğrencinin katılımıyla yapılan proje, Şubat ayında başlandı ve küresel pandemi koşullarına rağmen etkinliklerine hız kesmeden devam etti. Ortaklar, projenin amacının, “Kullanılmış, işlem görmüş, çürümüş, mutfakta tekrardan değerlendirebileceği düşünülmeyen gıda atıklarını geri dönüştürmek ve besinleri doğru saklama koşullarını uygulayarak mutfaktaki raf ömrünü uzatmak” olduğunu belirtiyor.
“Artsın Eksilmesin, Taşsın Dökülmesin, Hepimize Yarasın” sloganı ile bir araya gelen öğretmenler, öğrencilere mutfakta doğru teknikleri göstererek, gıda israfının önüne geçmeyi ve evlerin bereketini artırmayı planlıyor. Bu doğrultuda, öğrencilere soğuk kompostu ve Bokashı kompostu yöntemini öğreterek çürümüş sebze veya kabuklarını çöpe atmak yerine toprağa ekerek toprağın beslenmesini sağlıyorlar.
Proje ile ilgili şu paylaşım yapıldı:
“Çürümüş meyvelerden doğal sirke yapmayı öğreniyorlar. Öğrenciler, tohum ve çekirdek kumbaları adını verdikleri kaplarda çekirdek ve tohum biriktirerek, bunlardan tohum topu elde edip cana can katıyorlar.
Ayrıca bahar aylarında daha çok filizlenen patates, soğan ve sarımsak gibi sebzeleri toprağa ekerek geri dönüştürüyorlar.
Ekşimiş yoğurt ve sütten, Anadolu da ekşimik adıyla bilinen yöntemle peynir yapıyorlar. Öğrencilere, limon kabuklarından ve yumurta kabuklarından özgün çalışmalar yapmaktadır. Bunlar yarı sıra, çeşitli etkinliklerle farklı ülkeden farklı duygu ve deneyim alışverişinde bulunan öğrenciler, okullar arası sağlanan işbirliği sayesinde web 2.0 araçlarını da kullanarak birçok işbirlikçi ve ortak ürüne imza atmaktadır.” -Selvi Günay-