Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Umut Damlaları’ndan fark yaratan toplantı

Serebral Palsi Farkındalık Ayı sebebiyle, Umut Damlaları Özel Eğitim ve

Serebral Palsi Farkındalık Ayı sebebiyle, Umut Damlaları Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezi ile Ortopediatri Çocuk Ortopedi Akademisi sponsorluğunda organize edilen seminere ilgi yoğun oldu.

Ülkemizde ve dünyada, her 6 Ekim, farkındalık yaratmak adına “Serebral Palsi” günü olarak kutlanıyor. Bu hastalığın en belirgin özelliği; kasların fazla gergin ya da gevşek olması, kas kontrolünün zayıf olması, beslenme ve yutma güçlüğü olarak dikkat çekerken, Türkiye’de her yıl 6 binden fazla bebeğe serebral palsi tanısı konuluyor.
Bu konuda anne ve babaları ve ilgili tüm kesimleri bilgilendirme adına düzenlenen son toplantı, Umut Damlaları Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezi ile Ortopediatri Çocuk Ortopedi Akademisi sponsorluğunda, Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı HATMEK’te yapıldı. Umut Damlaları Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Öğretmenlerinden Hatice Arslandağ’ın sunumuyla gerçekleşen programda, uzmanlar, konuyla ilgili bilgi verdiler.
Osteopat Fizyoterapist Murat Duman, açılış konuşmasını yaparken, Çocuk Ortopedisi konusunda söz sahibi, Türkiye’nin önde gelen hocalarından Prof. Dr. Muharrem İnan yanı sıra Prof. Dr. Murat Oto ile ekibinden Dr. Barış Görgün ve Fizyoterapist Mehmet Zafer Pınarer, nörolojik hastalıklarda ortopedik yaklaşım konularında dünyadaki son gelişmelerden bahsettiler. Hatay’ın önde gelen hekimlerinden, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Asaf Bozkaya da seminere katılan isimler arasında yer aldı. Umut Damlaları Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Fizyoterapist & Duyu Bütünleme Terapisti Özge Eraslan da, “Duyu Bütünleme Tedavi” konsepti hakkında paylaşımlarda bulundu.
-TEŞEKKÜR-
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Osteopat Fizyoterapist Murat Duman, Çocuk Ortopedisi konusunda dünyanın en iyi cerrahları arasında yer ala Prof. Dr. Muharrem İnan ve Prof. Dr. Murat Oto’ya, davetlerini kırmayıp; medeniyet, kardeşlik ve barış şehri olan Hatay’ımıza teşriflerinden dolayı teşekkür etti.
-UZMANA BAŞVURUN-
HATMEK’te gerçekleşen toplantıda Serebral Palsi konusunda bilgi verilirken, belirtilere de işaret edildi. Bu konuda verilen bilgi ve yapılan çağrı şöyle:
“Serebral Palsi, çocukluk döneminde en sık görülen fiziksel engellilik durumudur. Serebral Palsi; doğum öncesi doğum sırası veya doğum sonrası, çeşitli sebeplere bağlı olarak oluşan, beyin hasarı sonucu gerçekleşen, ama ilerleyici olmayan motor fonksiyon bozukluğudur. Serebral Palsi’li bireylerde, beynin hasar gören bölgesine bağlı olarak, hareket bozukluğu ile birlikte görme, işitme, algılama sorunları ve epilepsi gibi farklı rahatsızlıklar görülebiliyor. Türkiye’de her 8 saatte bir, Serebral Palsi’li bir bebek dünyaya geliyor.
Serebral Palsi’li bireylerde yapılan araştırmaya göre; 4 çocuktan 1’i konuşamıyor, 3 çocuktan 1’i yürüyemiyor, 2 çocuktan 1’i zihinsel engelli ve 4 çocuktan 1’inde epilepsi rahatsızlığı var.”
-DİKKAT EDİN!-
2012 yılından itibaren Ortopediatri Çocuk Ortopedi Akademisi İstanbul bünyesinde görev yapan Prof. Dr. Muharrem İnan, toplantı kapsamında, erken dönem kemik rotasyon düzeltme operasyonları ile kendi uyguladığı, eklemleri hareketli kılarak yaptığı operasyonlar konusunda bilgi paylaşımında bulundu. Anne ve babalara, çocuklarını büyütürken, ortopedik açıdan dikkat etmeleri gereken durumlar başlığında önerilerde de bulunan İnan, “Çocuğun iki omuzu arasında yükseklik farkı varsa, bacakları arasında uzunluk farkı varsa ya da ayakların basma ve duruşu birbirinden farklıysa, vakit kaybetmeden bir çocuk ortopedi uzmanına başvurmalarını öneriyorum” dedi.
-Tamer Yazar-