Umut Damlaları’ndan önemli bir adım

Ergoterapi ve Duyu Bütünleme… Hatay’da ciddi anlamda eksikliği hissedilen “Duyu Bütünleme ve Ergoterapi” hizmetini hayata geçirdiklerini ve bu alanda ilk olmanın haklı gururunu yaşadıklarını söyleyen, Umut Damlaları Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nden Kurucu Psikolog Günay Özbakış, “En iyi olma ilkesinde çalışmalarımız sürüyor” dedi. Duyu Bütünlemesi, duyularımızdan gelen bilgileri alıp, bu bilgileri çevrenin gerektirdiklerine cevap için […]

Ergoterapi ve Duyu Bütünleme…

Hatay’da ciddi anlamda eksikliği hissedilen “Duyu Bütünleme ve Ergoterapi” hizmetini hayata geçirdiklerini ve bu alanda ilk olmanın haklı gururunu yaşadıklarını söyleyen, Umut Damlaları Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nden Kurucu Psikolog Günay Özbakış, “En iyi olma ilkesinde çalışmalarımız sürüyor” dedi.

Duyu Bütünlemesi, duyularımızdan gelen bilgileri alıp, bu bilgileri çevrenin gerektirdiklerine cevap için etkin şekilde kullanma becerisidir. Her gün, günün her saati, duyularımız yoluyla bilgi alırız (dokunma, duyma, görme, tat alma, koku, vücut pozisyonu, hareket ve denge). Beynimiz, aldığımız uyaranları o kadar iyi organize etmeli ki, bizler de günlük yaşamımızın her alanında, evde, okulda, oyun zamanında, işte ve sosyal ilişkilerimizde etkin bir şekilde yer alabilelim. İşte tüm bu nedenlerle, duyu bütünlemesi, sinir sistemi işleyişinin önemli bir parçasıdır.
-BU ALANDA İLKİZ-
Hayatın her alanına bire bir etki yapan böylesi bir eğitimi hizmet yelpazeleri içerisine aldıklarını söyleyen, Umut Damlaları Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nden, Kurucu Psikolog Günay Özbakış, Hatay’da ciddi anlamda eksikliği hissedilen “Duyu Bütünleme ve Ergoterapi” hizmetini hayata geçirdiklerini ve bu alanda ilk olmanın haklı gururunu yaşadıklarını söyledi. Özbakış, Umut Damlaları Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nin, Osteopat Fizyoterapist Murat Duman liderliğinde ‘Fizyoterapist ve Ergoterapist’ kadrosunu genişlettiği bilgisini verirken, “en iyi olma” ilkesinde çalışmalarının aralıksız olarak sürdüğüne işaret etti.
-VERİLEN EĞİTİM-
Merkezde verilen eğitimleri koordine eden Osteopat Fizyoterapist Murat Duman ise “Ergoterapi” ve “Duyu Bütünleme” konusunda merak edilenlere dair Antakya Gazetesi’ne şunları aktardı:
“Ergoterapi; fiziksel, psikolojik, bilişsel bir bozukluk veya herhangi bir sebeple günlük hayata katılımı kısıtlanmış bireyleri topluma kazandıran, kişilerin potansiyellerini en üst seviyeye çıkarmalarını sağlayan bir sağlık disiplinidir. Ergoterapide öncelikli amacımız, bireylerin, günlük yaşamda bağımsız olmalarını sağlamak, yaşam kalitelerin arttırmak ve sosyal hayata katılımlarını sağlamaktır.
Peki, bunu nasıl yapıyoruz? Ergoterapist; Çevre, aktivite, uyumluluk, bireysel özellikler ve toplumsal rolleri dikkate alarak, kapsamlı bir değerlendirme yapar ve ihtiyaç duyulan desteği de anlamlı ve amaçlı aktiviteler yaparak verir.
-DUYU BÜTÜNLEME-
Duyu bütünlüğü; kişinin, anlamlı ve amaçlı davranışlar oluşturabilmesi için, vücudundan ve çevreden aldığı duyusal bilgileri alma, yorumlama ve organize edebilmesini sağlayan nörolojik bir süreçtir. Günlük yaşantımızda fonksiyonel olmak için bu duyusal süreç oldukça önemlidir.
dokunma, tat, koku, işitme ve görme gibi 5 temel duyu organımızın yanında; kas, eklem ve tendonlarımızdan gelen duyusal bilgi sistemi propriosepsiyon ve iç organlarımızdan gelen vücudun iç algı duyusu olan interosepsiyon duyularımız olmak üzere, 8 duyu organımız vardır. Duyu reseptörlerimiz, bu duyusal uyaranları alır, uyaranlar da yolaklar tarafından taşınır ve beynimize iletilir. Beynimizin bu duyusal bilgileri alma, yorumlama ve organize etme aşamalarında karşımıza çıkan herhangi bir bozukluğa, Duyu Bütünleme Bozukluğu denir.
-NASIL ANLARIZ?-
Duyu Bütünleme Bozukluğu, normal gelişim korelasyonunun içinde yer alan çocuklarda da olabilir. Ancak Otizm, Serebral Palsi, Down Sendromu, Hiper Aktivite gibi farklılıklara sahip olan çocuklarımızda bu bozukluğa oldukça sık rastlanmaktadır. Peki, çocuğumuzda duyu bütünleme bozukluğunun var olduğunu nasıl anlarız?
Duyu bütünleme bozukluğunun, etkilenen duyu sistemi, yaş ve tanı grubunun etkisinin olmasıyla birlikte, günlük yaşantımızda oldukça geniş semptom yelpazesi vardır. Ancak sıklıkla rastlanan bazı semptomlar şunlardır: Sık sık düşme… Farklı dokudaki ve yapıdaki nesnelere dokunamama… Tırnak ve saç kestirme gibi özbakım becerilerinde zorluk… Parmak ucu yürüme… Parlak ışık ve nesnelerden rahatsız olma… Kalabalık ortamlarda kaygılanıp kulaklarını kapatma gibi!
Duyu Bütünleme Terapisi, duyusal sistemlerdeki artmış ve azalmış tepkiselliği değerlendirmeyi, çocuğun gelişimine uygun duyusal desteği, zenginleştirilmiş duyu bütünleme odaları ve interaktif terapist yaklaşımlarıyla desteklemeyi içerir.
Ülkemizde ‘Duyu Bütünleme Terapisi’, lisans eğitimini tamamlamış Ergoterapistler ve Duyu Bütünleme Terapi Eğitim ve sertifikasını alan Fizyoterapist ve dil konuşma terapistleri tarafından yapılabilmektedir. Duyu Bütünleme Terapisi, ülkemizde Pediatrik Ergoterapistlerin en sık kullandığı terapi yöntemlerinden biridir.” -Tamer Yazar-

Exit mobile version