Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

UNDP Türkiye’nin desteği

Kadın Girişimciliğine “Burada yaptığımız şey şu; bu insanların tek tek

Kadın Girişimciliğine

“Burada yaptığımız şey şu; bu insanların tek tek ne iş yaptıklarını, nasıl bir girişim kurmak istediklerini, hayallerini öğrenerek, bu hayalleri nasıl gerçekleştirebileceklerini formalize eden yöntemleri öğretiyoruz.”

Kovid-19 salgını henüz tam olarak sona ermemişken, ekonomik toparlanma, hem ülkeler arasında hem de içinde, hala oldukça dengesiz ve kırılgan. Pandemi sonrasında toparlanmaya çalışırken, ekonomiyi yeniden canlandırmak ve toplumsal kalkınmayı sürdürülebilir kılmak, nasıl mümkün olabilir? Cevap, kadın girişimcilerin, toparlanmanın itici gücü olması ve ekonomik büyümeyi desteklemede önemli bir rol oynamasında bulunabilir.

Kadın girişimciliğini desteklemek, ekonomik büyümenin ve toplumsal kalkınmanın sağlanmasının temel yollarından biri. Kadın girişimcilerin ekonomik alanda güçlenmesine yönelik destekler, kadınların sosyo-ekonomik entegrasyonunu artırarak, iş sektöründeki özgüvenini, liderliğini ve sesini güçlendiriyor.

Bu konuda yürüttüğü çalışmalarla bilinen UNDP Türkiye, “Sürdürülebilir kalkınma konusunda toplumsal bir etki yaratmak; hükümetler, uluslararası kuruluşlar, özel sektör ve bireyler arasında işbirliğini gerektiriyor” derken, “Bu işbirliğinden doğan birliktelik ve güçle, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) olarak, özellikle gençler, kadınlar ve mülteciler olmak üzere, sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı gruplara yönelik fırsatları genişletmek için çalışıyoruz. Bu amaçla, kapsayıcı, sürdürülebilir, sosyal faydayı odağına alan girişimler başlatıyoruz. Bu iş birliklerinin en son örneklerinden biri, Japonya Hükümeti’nin finansal desteği ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü işbirliğinde yürüttüğümüz, İşten Sosyal Uyuma girişimi” mesajını verdi.

-HEDEFİMİZ-

UNDP Türkiye, Hatay’ı da içine alan bu girişimle ilgili şu bilgiyi verdi:

“Kovid-19’un, kadınların yönettiği işletmeler üzerindeki olumsuz ve yıkıcı etkilerini azaltmak üzere tasarladığımız bu girişim, kadın girişimcilerin ve kadın kooperatiflerinin iş kapasitelerini ve iş kurma kabiliyetlerini artırarak, kadınların, sosyal ve ekonomik hayata katılımlarını ve kendi kendine yeterliliğini desteklemeyi amaçlıyor.

Girişim, kadınların liderliğindeki işletmelerin ticarileşme, üretim ve satış süreçlerini güçlendirmeye yönelik iki temel bileşenden oluşuyor. İlk bileşen, Kovid-19’un yıkıcı etkilerine karşı işletmeler ve kadın kooperatiflerinin dayanıklılıklarını geliştirmeyi, ikinci bileşen ise girişimcilik yoluyla Suriyelilerin ve ev sahibi topluluk üyelerinin istihdam olanaklarına erişimini artırmayı amaçlıyor.

-104 GİRİŞİMCİ KADIN-

Faaliyetlere, 13-24 Aralık 2021 tarihlerinde düzenlediğimiz ‘İş Geliştirme Kampı’ ile başladık. 104 girişimci kadın ve kadın kooperatifi üyesine, Hatay, İzmir ve Kayseri’de, dört gün boyunca yüz yüze eğitim, ardından da altı gün boyunca çevrim içi eğitim ve danışmanlık desteği sağladık. Bu eğitim kampında katılımcılar, iş stratejilerini, faaliyetlerini, müşterilerini ve kilit ortaklarını etkileyen faktörleri öğrenme ve iş planlarını geliştirme ve uygulama konusunda danışmanlık alma fırsatı buldu.

Burada yaptığımız şey şu; bu insanların tek tek ne iş yaptıklarını, nasıl bir girişim kurmak istediklerini, hayallerini öğrenerek, bu hayalleri nasıl gerçekleştirebileceklerini formalize eden yöntemleri öğretiyoruz.

-DESTEĞE DEVAM-

Kampın ardından belirlenen 22 girişimci ve 18 kadın kooperatifi, halen işlerini büyütmek için özgün ihtiyaçlarına yönelik danışmanlık desteği alıyor. Danışmanlıklar, ürün maliyet analizi ve fiyatlandırma, pazarlama, marka oluşturma, e-ticaret ve dijital pazarlama, sosyal medya gibi konularda girişimci ve kooperatifleri desteklemeye odaklanıyor.

Girişimin diğer temel bileşeni kapsamında ise 40 kadın kooperatifi; dayanıklılıklarını artırmak, pandeminin olumsuz etkilerini hafifletmek, işlerini büyütmek ve daha iyi satış kanalları geliştirmek için ihtiyaca dayalı iş danışmanlığı desteği alıyor. Bu destek, hibe ve danışmanlık hizmetleri için yürütülen kapsamlı ihtiyaç analizi ve değerlendirme çalışmalarının ardından başladı. Danışmanlık hizmetlerinin sonunda, kadın kooperatifleri ve kadın girişimciler, ihtiyaçları için ayni destek de alacak.

Girişimde ayrıca, desteklenen kooperatif ve girişimcilerin ticarileşme süreçlerini ve satış kanallarını tedarik zincirleri aracılığıyla geliştirmeye yönelik faaliyetler de yer alıyor. Aynı zamanda, yerel ürünlerin ticarileştirilmesi ve tanıtımı için bir envanter çalışması yürütülüyor. Böylece, geleneksel ve yerel ürünleri tanıtan ve potansiyel alıcıları üreticilere yönlendiren bir internet sitesi geliştirilecek.”

Tamer Yazar