Dünyanın açık hava müzesi durumundaki Türkiye’nin UNESCO listesindeki kültür varlığı sayısı 85’e yükseldi. Bu konudaki açıklama, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman’dan geldi. Yayman’ın bilgisini paylaştığı iki adres, Erzincan Kemaliye Tarihi Kenti ile Mardin Midyat Çevresi (Tur Abdin) Geç Antik ve Ortaçağ Kilise-Manastırları oldu.
-KEMALİYE-
Kemaliye ilçesi, tarihsel süreçte İpek ve Kervan yolları üzerinde bulunan kendisine özgü kent dokusu, mimarisi ve özgün evleri ile öne çıkıyor. Doğayı yapılaşmada temel unsur olarak gören bir anlayışla topoğrafyaya oturan yerleşim, Fırat Nehri’nden itibaren yükselen üç ana sekiden oluşuyor. Fırat Nehri, kentsel mekan kurgusunu ve mimariyi etkilemiş, yerleşim birimleri bu etkiye göre oluşturulmuş ve tasarlanmış durumda.
Kemaliye yerleşim bütününün ayrılmaz bir parçası olan ve uzunluğu yaklaşık 35 kilometre olan Karanlık Kanyon’da nehir tabanı ile vadi kenarı arasındaki kot farkı bin metreye kadar ulaşıyor. Bu haliyle Karanlık Kanyon dünyadaki ilk beş derin kanyon arasında yer alıyor.
Kemaliye yerleşim merkezine 4-5 kilometre uzaklıktaki Dilli Vadisi’nde de eski Türk izlerine rastlanıyor. Dilli Vadisi içerisinde yer alan petroğlif ve damgalar üzerinde yapılan çalışmalar sonucu elde edilen veriler Türk kültür tarihi açısından önemli bilgiler içeriyor.
-TUR ABDİN-
Hristiyanlığın erken dönemlerinden itibaren yoğun imar faaliyetinin yaşandığı manastır mimarisinin erken örneklerini sunan Tur Abdin bölgesi, tarih boyunca Süryani Ortodoks cemaati ile ilişkilendirilebilen yeni ve kendine özgü bir mimari dilin ortaya çıkışına tanıklık ediyor.
Bir kireçtaşı plato olan Tur Abdin, çeşitli dönemlere ait yaklaşık 80 köy ve 70 manastırın yer aldığı eşsiz bir kültürel peyzaja sahip. Seri
Bazı ortak özelliklere sahip olan ve 6 ile 8’inci yüzyıllara tarihlendirilen bu yapılar, bölgenin karakterinin bir bütün olarak anlaşılmasını sağlıyor. Çevresindeki teraslı üzüm bağları, zeytin ve badem ağaçları ile etkileyici bir peyzaj oluşturuyor. Türkiye’deki farklı inançlara ait zengin kültürel mirasa da önemli bir örnek teşkil ediyor.
-HATAY!-
Bu konuda Hatay’ın da ciddi anlamda listeye eklenebilecek değere sahip olduğunu söyleyen bir turizmci, şöyle konuştu:
“Asıl liste öncesi geçici listeye giren Hatay’dan da adresler var. Ancak fazlası olmalı. Bu konuda daha fazla gayret gösterip, mevcutlar küresel turizm pastasına bu alanlar dahil edilmeli. Kimi şunu diyecektir… ‘Zaten turizm pastasına dahil değil miyiz?’ Sahi, dahil olduğumuz için mi, Hatay olarak hiçbir listede ön sıralarda değiliz? Biraz bunu düşünmek ve özeleştiri yapmak gerekiyor. Bir şeylere sahip olmak yetmiyor artık! Daha fazlası gerekiyor. Bu konuda ciddi bir ekip işi ve PR gerekiyor. Aksi halde, listelere girenleri okumaya devam ederiz!” Tamer Yazar