Ünlü Modacılar Samandağ’da

Samandağ Belediyesi 1.Ulusal İpek Festivali yarın başlıyor Samandağ Belediyesi, ilçenin geleceğe taşınması yanı sıra kültürel ve sosyal aktivitelerin merkezi olması amacıyla, kente ulusal bir festival kazandırıyor. Moda, akademi ve müzik dünyasından ünlü isimlerin Samandağ’da buluşacağı, ulusal çapta gerçekleşecek olan 1. Ulusal Samandağ Belediyesi Festivali yarın öğleden sonra 14.30’da Samandağ Spor Salonu’nda başlıyor. Samandağ Belediye Başkanı […]

Samandağ Belediyesi 1.Ulusal İpek Festivali yarın başlıyor

Samandağ Belediyesi, ilçenin geleceğe taşınması yanı sıra kültürel ve sosyal aktivitelerin merkezi olması amacıyla, kente ulusal bir festival kazandırıyor.
Moda, akademi ve müzik dünyasından ünlü isimlerin Samandağ’da buluşacağı, ulusal çapta gerçekleşecek olan 1. Ulusal Samandağ Belediyesi Festivali yarın öğleden sonra 14.30’da Samandağ Spor Salonu’nda başlıyor.
Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, daha önce denizdeki Türbe yanında düzenledikleri açılış programını hava muhalefeti nedeniyle spor salonuna almak zorunda kaldıklarını bildirdi ve moda dünyasının ünlü isimlerinin yarın ilçeye geleceğini anlattı.
Dün Antakyalı basın mensuplarıyla bir araya gelen Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir; konserlerin ve atölyelerin yanı sıra sütlaç dağıtımının da yapılacağı yarınki etkinliğe herkesi davet etti.
Başkan Nehir, düzenledikleri Ulusal İpek Baharı Festivali’ne start vereceklerini belirtirken, şöyle devam etti:
“Samandağ, İpek böcekçiliği ve 14 Mart Hariri Edar Bayramı… İpek böcekçiliği, Samandağlıların kadim zanaatlarından biridir. İpek böceklerinin beslendiği dut yaprakları için bereketli bir yıl temennisi ile 14 Mart’ta kutlanan o gün sütlü muhallebi yapılıp dağıtılan bir kültürel bayramımız olan Hariri Edar bayramı da bununla ilgilidir.
Eskiden Samandağlıların çoğu ipek üretirdi. Böceklerin beslenme dönemlerinde, insanlar, dut ağaçlarının gölgesinde yaprak toplamak için bir araya gelir, sohbetler edilir, çay demlenir, kısır (nemmuş) yapılır, siyaset konuşulurdu. Dut ağaçlarının gölgesinde her zaman birilerini bulmak mümkündü. Antakya’ya özel olan, nitekim Antakya ipeğinin farklılığının bilincine varan bir grup Japon araştırmacı, Hatay’a gelerek ipeği yerinde incelemişlerdi.
Türkiye’de Japon ve Çin menşeli kozaların rengi beyazken, Antakya Sarısı’nın rengi turuncu, yer fıstığına yakın bir görüntüsü var. Verimi biraz daha düşük olduğu için, üretici onu tercih etmemiş ve daha çok Japon ve Çin menşeli ipekböceğini tercih etmeye başlamış. Fakat Antakya sarısı kalite olarak diğerlerinden çok üstün bir yapıya sahip. Türkiye’nin üç ipekböceği ırkından olan ve nesli tükenme tehlikesindeki Antakya Sarısı, yalnızca bu bölgeye özgüdür.
İşte bu kadim zanaatının uygulanması sırasında, ‘Harir Edar’, yani festival havasında geçen bir bayram yapılır. ‘Harir’, Arapça ile ipek demektir. ‘Edar’ ise Mart ayı demektir. 14 Mart’ta Harir Edar gününe özel muhallebi yapılır ve dağıtılır. ‘Harir Edar gününde, yoksul halkın eskiden şeker bulması çok lüks olduğu için, muhallebi tuzlu yapılırdı. Günümüzde ise şekerli yapılıp dağıtılır.”
Samandağ Belediyesi’nin, ilçede, geçmişin ipek böcekçiliği ile ipek ürünlerini yaygınlaştırma ve istihdam yaratmaya yönelik bu girişim hamlesinin tanıtılacağı İpek Festivali 3 gün sürecek. Samandağ Belediyesi ve Samandağ Kadın Dayanışma Derneği işbirliğiyle düzenlenecek olan 1.Ulusal Samandağ Belediyesi İpek Baharı Festivali’nin ünlü konuklarından bazıları ise şunlar:
Elvan Kavruk Adanır, Havva Halaçeli, Hürrem Sinem Şanlı, Öznur Aydın, Hatice Tozun, Esra Kavcı Özdemir, Jovita Sakalauskaite Kurnaz, Sultan Acar ve Moda Tasarımcısı Hüseyin Küçük ile onur konuğu Modacı Bahar Korçan. -Cemil Yıldız-

Exit mobile version