Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Üretici dertli, tüketici dertli?

CHP Niğde Milletvekili Ömer

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üreticinin 11 liraya sattığı 1 litre sütün,  marketlerde 40 liraya satılmasını “Kaos ekonomisi”nin sonucu olduğunu belirterek “Üretecinin kazanamadığı, tüketicinin de pahalıya ürün aldığı, anlaşılması zor bir dönemden geçiyoruz” diye değerlendirdi. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Meclis Tarım, Orman ev Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, TÜİK verilerine de yansıyan hayvan varlığında ve süt üretimindeki  düşüşün nedenleri araştırdı.

Gürer Türkiye’de  süt ineği hayvan varlığının  6,5 milyon civarında olduğunu Avrupa ülkelerinde süt fiyatının yıl boyunca artmadığını belirtirken “Türkiye’de neredeyse süt ürünlerine her hafta zam geliyor. TÜİK verilerine göre hayvan varlığı ile birlikte süt üretiminde de düşüş var. Daha da düşebilir. Yem ve mazot fiyatlarındaki artış üreticileri doğrudan etkiliyor. Mazotta ÖTV ve KDV kaldırılarak, çiftçi ve üreticilere, hayvancılık yapanlara bir can suyu verilmeli.” dedi.

HAYVANCILIK YAPANLAR DESTEKLENMELİ 

Devletin tarım ve hayvancılıkla uğraşanları teşvik etmesi gerektiğini söyleyen Gürer, Niğdeli süt üreticisi  Nadire Yaltı’yı ziyaret ederek sorunlarını dinledi. Ziyarette Nadire  Yaltı,yem fiyatının her ay zamlandığını anımsatarak “Hayvanlarıma yılda 800 ton silajlı karma yem veriyorum. 1 milyon 800 bin lira tutuyor. Karma yem parasını ödemekte büyük zorluk çekiyoruz. Bunun haricinde günlük verdiğimiz yemler de var. 50 kiloluk süt yemi 500 liraya çıktı. Geçen yıl 120 lira olan diğer yem ise bugün 360 liraya yükseldi. Süt yemi, samana, yoncaya her ay zam geliyor. Her gün sağmal 50 ineğe 50’yer kiloluk 9 torba süt yemi veriyorum. Her torba 500 lira. Fiyat istikrarı sağlanmalı” dedi.

Gürer çiftçinin 1 litre çiğ sütü 11 liraya sattığını nihai tüketicinin ise marketten 40 Tl’ye aldığını belirterek , “Üreten kazanamıyor, vatandaş ise pahalıya ürün alıyor. Anlaşılmaz bir sürecin içine girdik. Sorunlar giderek büyüyor. Bu sorunların çözümü Cumhurbaşkanın, Tarım ve Orman Bakanlığının görevidir. Bunun yanı sıra mutlak surette işini iyi yapan, geliştiren ve kendini tarlaya, bağa, bahçeye, ahıra adayan insanlara sahip çıkılmalı” diye konuştu. (Sami Gökçe)