‘Üretici’ ve ‘İhracatçı’ sonucu bekliyor

Yaş sebze ve meyve ürünlerine yönelik ihracat yasağının kaldırılması çalışmaları kapsamında Rusya’dan gelen teknik heyet incelemelerini tamamladı. Heyet, sebzelerin toplanması, nakliyesi, soğutulması, depolanması, kalıntı raporları ve paketlenmesi bölümlerini gezdi. Rusya Tarım Ürünleri Denetim Ajansı uzmanlarını ağırlayan Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) adına kısa bir açıklama yapan, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birliği Başkanı Ali Kavak, “Türk-Rus […]

Yaş sebze ve meyve ürünlerine yönelik ihracat yasağının kaldırılması çalışmaları kapsamında Rusya’dan gelen teknik heyet incelemelerini tamamladı. Heyet, sebzelerin toplanması, nakliyesi, soğutulması, depolanması, kalıntı raporları ve paketlenmesi bölümlerini gezdi.

Rusya Tarım Ürünleri Denetim Ajansı uzmanlarını ağırlayan Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) adına kısa bir açıklama yapan, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birliği Başkanı Ali Kavak, “Türk-Rus ilişkilerinin ticaretle taçlandırılması için yoğun gayret sarf ediyoruz” dedi.
Yapılan toplantıda konuşan Hataylı İşadamı Ali Kavak, Rusya ile ekonomik ilişkilerin gelişmesinden son derece mutluluk duyduklarını, Rusya ve Türk halkları arasındaki kültürel, sosyal ilişkilerin geliştirilmesi ve bu ilişkilerin ticaretle de taçlandırılması için yoğun bir gayret sarf ettiklerini dile getirdi ve Ruslara Türkiye’ye gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür etti.

-ÜRÜNLER İNCELENDİ-
Türkiye’ye gelerek, belirli alanlarda biber, marul, balkabağı, kabak için 20 üretim sahasını ve paketleme tesisini denetleyen Rusya Tarım Ürünleri Denetim Ajansı uzmanları adına konuşan Heyet Başkanı Anton Karmazin, “Türkiye’deki üreticilerin daha da bilinçlendiğini gözlemledik” dedi.
Rus heyeti, üretim alanları ve paketleme tesisleri incelemelerinin yanı sıra, sebzelerin toplanması, nakliyesi, soğutulması, depolanması, kalıntı raporları ve paketlenmesi bölümlerinde incelemelerde bulunarak, yetkililerden paketleme ve saklama konularında bilgi aldı. Rus yetkililer, Türkiye’de yaptıkları görüşmelerin oldukça verimli geçtiğine, Türkiye’nin dünyanın en büyük yaş meyve sebze üreticilerinden biri olarak dikkat çektiğine vurgu yaptı.
Yaptıkları inceleme sonuçlarını rapor ederek çalışmalarını bu yönde yapacaklarını belirten heyet yetkilileri, daha sonra Mersin’de, Yaş Meyve ve Sebze Sektör Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birliği Başkanı Ali Kavak ve Yönetim Kurulu Üyeleriyle bir araya geldi.
-RAPOR BEKLENECEK-
Türkiye’nin her yıl daha da geliştiğini dile getiren Heyet Başkanı Anton Karmazin, üreticiyi eğitmek için yoğun çaba harcayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerine ve çalışanlarına da teşekkür etti. Türkiye’deki üreticilerin daha da bilinçlendiğini, zararlılarla nasıl mücadele edilmesi gerektiğini öğrendiklerini gözlemlediğini dile getiren Karmazin, bu gelişmeler ışığında iki ülke arasındaki yaş meyve sebze ticaretinin gelişeceğine inandığını ifade ederek, ekibiyle hazırladıkları raporun Üst Yönetimce değerlendirdikten sonra karara varılacağını söyledi.
-HATAY EKONOMİSİ-
Rusya krizinin patlak vermesi ile bundan en fazla olumsuz etkilenen bölge, Hatay’ın da içinde olduğu Akdeniz oldu. AKİB verilerine göre, Ocak-Nisan 2017 döneminde il bazında da yaş meyve ve sebze ihracatında Antalya başta olmak üzere Hatay, Mersin, Trabzon ve Adana ilk sıralarda yer aldı. -Tamer Yazar-

Exit mobile version