Peki, Markası Nerede?
Hatay’da, “mobilya sektörü” gibi önemli üretim kalemlerinden biri olan “ayakkabıcılık”, özellikle Antakya’da önemli bir işgücünü bünyesinde barındırıyor.
Hatay’dan Gaziantep’e uzanan hat üzerinde ayakkabı üreten işletmeler zorlu günler geçiriyor. Ağırlıklı olarak büyük markalara fason üretim yapan firmalar, içinde bulunulan ekonomik belirsizlikten dolayı yatırım yapmaktan da çekiniyor. Artan hammadde fiyatlarının yanında, halkın alım gücünün düşmesi ve kalifiye eleman sorunu karşısında kısır döngü içine giren üreticiler, sektörde öngörünün ortadan kaybolduğunu söylüyor. Sorunların çözümü noktasında birtakım projeler geliştirdiklerini anlatan sektör temsilcileri, bunun yanında Avrupa pazarına açılmak için de Odalar ve devletin destekleriyle farklı pazarlara açılmak istiyor.
Eldeki tablonun kıyısında duran Hatay için konuşan bir sektör temsilcisi, şunları dile getiriyor:
“Üretmek hep kolay hem zor. Hammadde maliyeti, üretim maliyeti, işgücü maliyeti… Sayayım mı daha? Siz bana, ‘sektör neden bir marka çıkartamadı şu ana kadar’ diye soruyorsunuz! Haklısınız! Bunu bizler de kendimize soruyoruz. Ama sanırım fason üretim yapmaya o kadar alıştık ki, diğerinin riskinde durmak kimsenin işine gelmiyor. Buradaki garanti ‘üretim-satış’ ağını diğerinde tutturmak çok zor zira! Zaten bu marka çıkarma işini üreticilere bırakmamak, bunu daha kapsamlı bir projelendirme ile ele almak, işin maliyet kısmını da kent olarak omuzlamak gerekiyor. Bu da şimdiye kadar yapılmayan bir şey! Bu, aynı şeye benziyor… Mesela Gastronomi ünvanı sonrası ne değişti kentte? İşletmeler farklı mı yapılandı? Meslek içi eğitimler mi hızlandı? Bugün tescilli künefe bile tescil kuralları dışında servis edilip satılıyor hala. Denetim var mı? O yüzden ayakkabı kısmında da mucize beklememek gerek! Bir şeyi istemekle yapmak, birbirinden çok farklı şeyler çünkü! Soru da bu problem listesinin ucunda sallanıyor… Marka olmak istiyor muyuz?”
Tamer Yazar