Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Üretirken zehirliyoruz!

CHP Hatay Milletvekili Nermin

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Hatay’ın çelik üretiminin önemli bir bölümünü gerçekleştirirken kentte yaşayanların hava kirliliği, asit yağmurları, akciğer ve solunum yolu hastalıkları başta olmak üzere pek çok sorunla karşı karşıya kaldığını söyledi.

Kara Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’a demir çelik üretiminde uygulanması gereken karbonsuzlaşma politikasına ilişkin  bir çalışma olup olmadığını sordu. Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Türkiye’nin yıllık çelik üretiminin, 2022 yılında, 35,1 milyon ton düzeyinde gerçekleştiğini  bu miktarın 12 milyon tonunun ise Hatay’da üretildiğini söyledi.  Entegre çelik üretim tesislerinde kömür kullanım oranı yüzde 90 düzeyinde olduğunu anımsatan Kara “2021 yılı tahminlerine göre, çelik sektörü üretimi, 40 milyon tondan fazla karbondioksit salınımına neden olmuştur. Hatay, İSDEMİR başta olmak üzere, çelik üretim tesisleriyle, sektör için önemli bir konumda yer almaktadır. Bu üretimin gerçekleştirilmesi için hem çelik üretim tesislerinde hem de bu tesislere elektrik sağlayan termik santrallerde çok yoğun  bir kömür tüketimi yapılmaktadır. Kömür ise sera gazı salınımında başı çeken fosil yakıtlar arasında yer almaktadır. Ülkemiz, Paris İklim Anlaşması ve Yeşil Mutabakat kapsamında, karbon emisyonlarını azaltmayı ve 2053 yılında “net sıfır emisyon” hedefini gerçekleştirmeyi taahhüt etmiştir. Çelik sektörünün de bu hedef doğrultusunda adımlar atmaya yönelik ne gibi hazırlıkları bulunmaktadır” dedi.

Demir çelik sektörünün devleri KARDEMİR, ERDEMİR ve İSDEMİR gibi entegre tesislerin, öz enerji  ihtiyaçlarını karşılamak için kendi yenilenebilir enerji kaynaklarını oluşturduğunu anımsatan Kara Hatay’ın çelik üretiminin önemli bir bölümünü gerçekleştirirken hava kirliliği, asit yağmurları, akciğer ve solunum yolu hastalıkları başta olmak üzere pek çok sorunla karşı karşıya kaldığı da bilinmektedir” diye konuştu.

Türkiye’nin en büyük entegre çelik üretim tesislerinden birisi olan İSDEMİRe ait Atlas Termik Santrali bulunduğunu Atlas Termik santralinin, İskenderun Körfezi’ndeki üç
termik santralle birlikte kapanması durumunda 100 erken ölümden 86’sının önlenebileceğini bu konuda bir çalışma olup olmadığını sözlerine ekledi. (Sami Gökçe)