Uzaktan Eğitim Öğretmenlerin Fedakârlıklarıyla İcra Edildi

Bayrakdar, yüz yüze eğitime geçilebilmesi için normalleşmenin gerekli ve zorunlu olduğuna vurgu yaptı Memur Sen Hatay İl Temsilcisi ve Eğitim Bir Sen Hatay 1 No ‘lu Şube Başkanı İsmail Bayrakdar; dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınından en fazla etkilenen alanlardan birisinin de eğitim-öğretim olduğunu söyledi, yüz yüze eğitime ara verilmesi gibi, salgınla mücadele konusunda alınması […]

Bayrakdar, yüz yüze eğitime geçilebilmesi için normalleşmenin gerekli ve zorunlu olduğuna vurgu yaptı

Memur Sen Hatay İl Temsilcisi ve Eğitim Bir Sen Hatay 1 No ‘lu Şube Başkanı İsmail Bayrakdar; dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınından en fazla etkilenen alanlardan birisinin de eğitim-öğretim olduğunu söyledi, yüz yüze eğitime ara verilmesi gibi, salgınla mücadele konusunda alınması zorunlu ve kaçınılmaz kararların, eğitim-öğretimin her aşaması ve kademesine ne yazık ki telafisi zor zararlar verdiğini, hâlâ da vermeye devam ettiğini ifade etti. Hayatın her alanda normalleşmesi için, salgının sona erdirilmesi adına alınan tedbirlere uyulması hepimizin sorumluluğu olduğunu belirten Bayrakdar, bu süreçte oluşan öğrenme kayıplarının telafisinin, yüz yüze eğitime geçilebilmesi için normalleşmenin gerekli ve zorunlu olduğunu bildirdi.
Telafi için planlama yapılmalı …
Uzaktan eğitimin öğretmenlerin fedakârlıklarıyla icra edildiğini, bu süreçte eğitim-öğretimin, TRT EBA kanalları ve EBA platformu başta olmak üzere uzaktan eğitim araçlarıyla sürdürüldüğünü ifade eden Bayrakdar, şunlara değindi: “Ancak canlı ders veya EBA TV erişiminde bölgesel ve yöresel eşitsizlikler ile aynı eğitim kurumundaki öğrenciler arasında dahi var olan eşitsiz derse katılım imkânları, merkezî planlamanın göremediği sonuçlar üretmiştir. Bu olumsuz duruma rağmen, öğretmenlerimizin öğrencilerin eğitimde geri kalmaması adına gösterdiği olağanüstü ve fedakârca çabalar, uzaktan öğrenimi mümkün kılmıştır. Öğrencisi için sabahın erken saatlerinden gece geç saatlere kadar bilgisayar başında, bir yandan öğrencisinin dikkatini derste tutmaya çalışıp diğer yandan ders veren öğretmenlerimiz, bu zorlu süreçte hem eğitimin ayakta tutulmasının hem de öğrenme kayıplarının en aza indirilmesi mücadelesinin mimarları olmuştur.
Öğrenme kayıplarının telafisi için şimdiden planlama yapılmalıdır. Salgın süreci özellikle eğitimde fırsat eşitliği konusunda eğitim sistemimizdeki sorunları daha görünür kılmıştır. Sosyo-ekonomik özelliklerin uzaktan eğitime erişim imkânlarına etkisi göz önüne alındığında yüz yüz eğitimin ertelenmesinin daha fazla mümkün olmadığı ortadadır. Önümüzdeki günlerde Bakanlığın ana odak noktası, uzaktan eğitim sürecinde oluşan öğrenme kayıplarının giderilmesi olmalıdır. Bu amaçla öğrenme kayıpları tespit edilmeli, okulların kapasitesi güçlendirilmeli, öğrenciler yönlendirilmeli, öğretmenler desteklenmelidir.”
En az 60 bin öğretmen ataması yapılmalı …
Öğretmen açığının, ücretli öğretmenlik gibi hak kayıplarına neden olan güvencesiz istihdam türleriyle kapatılmak yerine, öğretmen ihtiyacı gözetilerek yarıyıl tatili döneminde en az 60 bin öğretmen ataması yapılmasının önemine değinen Bayrakdar, görüşlerini şöyle sıraladı: “Sözleşmeli öğretmenlik uygulamasına son verilmelidir. Aynı işi yapan, aynı sorumluluklara sahip kamu görevlileri arasında eşit olmayan özlük hakları doğuran statü farklılıkları kabul edilemez. Öğretmenler odasında farklı haklara sahip eğitimcilerin bulunması ayrımcılıktır. Bu ayrım eğitimciler arasında iş barışına, öğretmenin iç huzuruna ve eğitimin verimliliğine zarar vermektedir.
Haklarımızı koruyacak ve geliştirecek içerikte bir meslek kanunu artık çıkarılmalıdır. Öğretmenin yetiştirilmesinden emekliliğine kadar öğretmenlik mesleğini bütün olarak ele alacak, yöneticilik ve liderlik süreçlerine katılım, bu pozisyonlardaki mali, sosyal ve özlük hakları da içerecek, uluslararası standartlara uygun, öğretmenliğin kariyer mesleği niteliğini dikkate alan, öğretmenin etkinliğini artıracak, itibarını yükseltecek nitelikte bir meslek kanunu eğitimin geleceği açısından ertelenemez bir zorunluluktur.
Okullara ödenek tahsisi yapılmalı …
Okullar yüz yüze eğitime hazır hâle getirilmelidir. Bakanlık 15 Şubat tarihi itibarıyla eğitimin her kademesinde yüz yüze eğitimi başlatma iradesini ortaya koymuş bulunduğundan devam eden salgın süreci gözetilerek tatil döneminde bazı ivedi adımların atılması zorunludur. Bu çerçevede okulların yüz yüze eğitime hazır hâle getirilmesi ekseninde okullara bütçe/ödenek tahsisi yapılmalı, okullarda güvenlik önlemleri artırılmalı, öğrenme kayıplarının hızlı bir şekilde tespiti ve giderilmesi için ilave kurs/ders imkânları getirilmeli, istekleri dâhilinde aşılamada öğretmenlere öncelik verilmeli, unvan değişikliği sınavları başta olmak üzere ertelenen sınavlar bir an önce gerçekleştirilmeli, salgın sürecinde ortaya çıkan özlük hakları kayıplarını telafi edecek, yüz yüze eğitime ara verilmesi hâllerine ilişkin toplu sözle%C me hükmünü eksiksiz hayata geçirecek somut düzenlemeler yapılmalıdır.
Salgın süreci, eğitim sistemi içindeki tüm paydaşlarla iş birliğine dayalı etkin bir iletişimin önemini ortaya koymuştur. Bundan sonraki süreçte, bunun gereklerini yerine getrecek adımların atılması olumlu olacaktır.”  Mehmet ÖZGÜN

Exit mobile version