Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı; Mahkemelerden uzlaşma için gelen 410 evraktan 287 adedinde uzlaşma sağlandığını, 123 adedinde uzlaşma sağlanamadığını, uzlaşma başarısının % 70 civarında olduğunu duyurdu.
Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı, geride kalan 2016 yılı içerisinde oluşturulan Uzlaştırma Komisyonu’na mahkemelerden gelen evraklarda % 70 oranında uzlaşma sağlandığını duyurdu. Başsavcılık; soruşturma için gelen 410 evraktan 287’sinde başarılı sonuç alınmasının ise sevindirici olduğunu bildirdi. Hatay Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Tekne, 2016 yılı içerisinde Uzlaştırma Komisyonu ve Başsavcılığın diğer çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri verdi:
“6763 Sayılı yasa ile 5271 sayılı Ceza Mahkemeleri Kanunu’nun 253’ncü maddesinde değişiklik yapılmış, bahse konu değişiklik 02/12/2016 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir. Söz konusu değişik ile uzlaşma kapsamına giren suçlar genişletilmiş ve her Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesinde Uzlaştırma Bürosu kurulmuştur. Bu kapsamda Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosu da 26 Aralık 2016 tarihinde aktif hale getirilmiştir. Uzlaşma, mağdurun suç nedeniyle uğradığı zararın tazmini, talebinin şüpheli tarafından kabul edilmesi ve yerine getirilmesi ile gerçekleşen ve fail hakkında kamu davasının açılmasına engel olan, açılmış kamu davası ile ilgili düşme kararı verilmesini sağlayan bir kurumdur.
Bugüne kadar Cumhuriyet Başsavcılığımız Hazırlık Bürosundan ve Mahkemelerden, uzlaşma kapsamına giren Uzlaştırma Büromuza yaklaşık 1300 adet dosya gönderilmiş olup; Cumhuriyet Başsavcılığımızdaki Soruşturma aşamasındaki 410 evraktan 287 adedinde uzlaşma sağlanmış 123 adedinde uzlaşma sağlanamamış uzlaştırma oranı % 70 civarında gerçekleşmiştir.”
Başsavcı Ahmet Tekne, açıklamasında, uzlaştırma işlemleri ve uzlaştırma talepleri kapsamında yapılanları da şöyle açıkladı:
“Cumhuriyet Başsavcılığımız ile Orman İşletme Müdürlüğü arasında yapılan çalışmalar sonuncunda, Hatay ili Antakya Merkezi İlçesi Karlısu Mahallesinde, Cumhuriyet Başsavcılığımıza Hatıra Ormanı arazisi tahsis edilmiş, 450 adet ağaç fidanı dikimi başlatılarak 100 adedi dikilmiş, 15 Temmuz Şehitleri ve Gazileri adına açılan yardım hesabına toplamda 2250 TL yatırılmış, İzmir Adliyesi’nde meydana gelen hain terör saldırısı sonucu şehit olan polis memuru Fethi SEKİN ile adliye çalışanı Musa CAN adına açılan yardım hesaplarına toplamda 250 TL yatırılmış, TEMA Vakıfı hesabına 50 TL yatırılmış, çeşitli Okul Aile Birliği hesaplarına bağış yapılmış, okullara kırtasiye malzeme yardımı yapılmış, Korunmaya Muhtaç Çocukları Koruma Derneği hesabına para yatırılmış, müştekilere çiçek alma, özür dileme, sosyal faaliyetlerde bulunma gibi birçok dosyada müştekinin suç nedeniyle oluşan maddi zararlarının şüpheli/sanık tarafından giderilmesi suretiyle uzlaşma sağlanmıştır.”
Yazılı açıklamasında, uzun yargılama süreçlerini kısaltmak için son yıllarda Bakanlıkça önemli adımlar atıldığının de üzerini çizen Başsavcı Ahmet Tekne, şöyle devam etti:
“Uzlaştırma müessesesi, uyuşmazlıkların, mahkeme önüne gelmeden daha az giderle daha seri ve çok kısa sürede çözülebilmesine imkan sağlayan bir çözüm yoludur. Uzlaştırmacılık, toplumsal barışa, özellikle aile ve komşular arasındaki barışa önemli ölçüde katkı sağlamaktadır. Uzlaştırma ile amaçlanan, uyuşmazlıkların dava yoluyla çözümü yerine tarafların kendi iradeleri ile uyuşmazlığa son vererek toplumsal barışın korunmasını sağlamak ve buna bağlı olarak da toplumda uzlaşma kültürünün yerleşmesini ve mahkemelerimiz ve Cumhuriyet Başsavcılıklarımızın iş yükünün azalmasına imkân sağlamaktır. Yukarıda belirtilen şekilde hatırı sayılır ölçüde dava/soruşturma dosyası, tarafların uzlaşmasıyla çok kısa bir sürede neticelenmiş ve tarafların memnuniyetiyle sonuçlanmıştır.”
-Mehmet Özgün-