Vaka ve Ölüm Sayıları Tahmin Edilenden Fazla Arttı

Milletvekili Oruç, salgın sürecini soru önergesiyle Bakan Koca’ya iletti Hatay Samandağlı, HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, salgın sürecini soru önergesiyle Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ya iletti. Milletvekili Oruç, önergesinde vaka ve ölüm sayılarındaki artışa dikkat çekti. Sağlık Bakanlığının korona virüsü salgınına ilişkin 2 Eylül 2021 günü için açıkladığı resmi verilere göre; son 24 saate […]

Milletvekili Oruç, salgın sürecini soru önergesiyle Bakan Koca’ya iletti

Hatay Samandağlı, HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, salgın sürecini soru önergesiyle Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ya iletti. Milletvekili Oruç, önergesinde vaka ve ölüm sayılarındaki artışa dikkat çekti.
Sağlık Bakanlığının korona virüsü salgınına ilişkin 2 Eylül 2021 günü için açıkladığı resmi verilere göre; son 24 saate 23 bin 496 kişinin testinin pozitif çıktığını, 283 kişinin vefat ettiğini, iyileşen kişi sayısının 20 bin 4 olduğunu, son 24 saatte yapılan Covid-19 testi sayısının ise 305 bin 047 olduğunu belirten Milletvekili Oruç, Türkiye’de 18 aydır etkisini sürdüren korana virüsü salgınında açıklanan resmi verilere göre; vaka sayıları ve ölüm oranların tutarsız olduğunu savunan uzmanların, Covid-19 salgınını kontrol altına alma konusunda halk sağlığı düzenlemeleri yapılması gerektiğini ve tek başına aşının faydasız kalacağını vurguladığını bildirdi.
Ölüm oranları vaka sayılarına göre yüksek …
Milletvekili Oruç, önergesinde şunlara yer verdi: “Vaka sayılarına göre ölüm oranlarının yüksek olduğuna dikkat çeken uzmanlar, Türkiye’de aşının çok önemli olduğunu ancak yaygın test ve izolasyon ile birleşebilirse etkili olacağının altını çizmektedirler.
Güncel verilere göre; PCR testleri az sayıda yapılmasına rağmen aktif vaka sayısı 500 bini aşarak, 18 aylık süreçte en yüksek sayıya ulaşmıştır. Az sayıda PCR testi yapılması nedeni ile hafif ve orta düzeydeki hastalara tanı konulamayan bir toplumda salgınla mücadeleden söz etmek mümkün değildir. Uzmanlar tarafından Ekim-Kasım aylarında ulaşılması tahmin edilen vaka/ölüm oranlarına bugünlerde ulaşılmış olması acilen halk sağlığı düzenlemesinin yapılarak, aşı ve filyasyon ile birlikte hayata geçirilmeyi gerekli kılmaktadır.
Bu bağlamda; aşıda ve filyasyonda yaşanan eksikliklerin nedeni nedir? İki doz aşı alımının toplumda yüzde 60’da kalmasının nedeni nedir? Toplumsal bağışıklık oranı için halen düşük olan bu sayıyı arttırmak üzere, aşılama hızını artırmak için çalışmalarınız nelerdir? Toplumda yaygın olan “aşı geldi, salgın bitti” algısını ortadan kaldırmak için çalışmalarınız var mıdır? Neden PCR testleri yaygın olarak yapılmamaktadır?
Yetersiz filyasyon ve izolasyon …
Covid-19 salgınına yönelik sosyal ve finansal desteği artırarak yurttaşların PCR testi yaptırmalarına olanak sağlamak üzere çalışmalarınız var mıdır? Hastane kapasiteleri yetmediği için daha geniş alanlarda PCR örneklemesi yapmak ve özel bir varyant varsa, bu varyantı saptamak için genetik analiz sayısını artırmak üzere çalışmalarınız var mıdır? Yetersiz filyasyon ve izolasyonun düzenlenmesi ve denetlenmesi sağlanacak mıdır? Halk sağlığı düzenlemesi yapılması için Bakanlığınızca adımlar atılacak mıdır?”
Mehmet ÖZGÜN

Exit mobile version