Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Vakıflar Ses Verdi!

Mehmet Şah İşhanı Projesi,

Mehmet Şah İşhanı Projesi, kent dokusuna uygun, bodrum katında otopark olacak şekilde devam ediyor. -Gündeme getirilen, “kent meydanı” ve “ yeşil alan olsun” talebine teknik, bilimsel ve uygulanabilir önerimiz ise şu: Koruma Kurulu onaylı Koruma Amaçlı İmar Planı uygulanırsa, yaklaşık 10.000 m2’ye varan bir “kent meydanı” ve “yeşil alan” oluşacak.

Antakya köprübaşında geçen yıl tahliye edilen Vakıflar İşhanı’nın geleceğine yönelik belirsizlikler üzerine, Hatay Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet Yıldıran bir açıklama yaptı. Yıldıran, yaptığı açıklamada, Vakıf banisinin ismini ve hatıratını yaşatacak nitelikte, şehrin ticari potansiyeline “kapasite ve estetik” katkıda bulunacak şekilde Vakıf Projesi çalışmasının sürdüğünü belirtirken, zaman zaman gündeme getirilen “kent meydanı ya da yeşil alan” olsun şeklindeki teklif ve önerilere cevaben de, “Teknik, bilimsel ve uygulanabilir önerimiz şudur ki; Antakya’da yürürlükte olan Koruma Kurulu onaylı Koruma Amaçlı İmar Planı uygulanırsa, yaklaşık on bin metrekareye varan bir kent meydanı ve yeşil alan talebi karşılanmış olacaktır” dedi.
– KANUNA VE İMAR USULÜNÜ AYKIRI!-
Hatay Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet Yıldıran’ın, Vakıf İşhanı’nın geleceği ile ilgili açıklaması şöyle:
“Mülkiyeti idaresinde ve temsilinde bulunduğumuz Mehmet Şah Bin Mustafa Dede Efendi Vakfı’na ait Antakya ilçesi, 3. Mıntıka 1587 no.lu parselde bulunan Vakıf İşhanı, Koruma Amaçlı İmar Planı’nda ticaret alanı olarak planlıdır. Ayrıca imar planı hazırlanmadan, yıllar öncesinde de söz konusu taşınmaz alanı resim, fotoğraf ve gravürlerde de, ticari işlevde olduğu ve arşiv belgelerine göre de sürekli ticari alan olarak kullanılageldiği ilgililerce malumdur.
İdaremizce mevcut riskli yapının yıkılarak, yerine, mazbut vakfın amaçları doğrultusunda, imar planına, fen ve sanat kurallarına uygun bir Vakıf İşhanı yapılması planlanmış olup, Kültür Varlıkları Bölge Koruma Kurulu’nca, yürürlükteki Koruma Amaçlı İmar Planı’na uygun yapılaşma yapılabileceği olumlu kararı alınmıştır.
Bu çalışmalarımızın yansıra, kanuna ve imar usulünü aykırı bir şekilde, 2018 Ekim ayında, parselin plan değişikliği süreci başlatılmış olmasından dolayı, Vakıf akarını yok etmeye yönelik müdahale olarak değerlendirdiğimiz bir süreç başlatılmış, ancak sonuçlanmamakla birlikte, 2019 Temmuz ayında Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından idaremize Mehmet Şah Vakıf İşhanı için takas teklifinde bulunmuştur. Kamuoyunda ‘Zirem’ yeri olarak bilinen Çekmece Mahallesi’nde 13815 parselde kayıtlı arsa olan belediye mülkü taşınmazı İşhanı için takas teklifinde bulunmuş, idaremizce yapılan değerlendirmede, söz konusu yerin Vakıf akarı ile kıyaslandığında, taşınmazlar arasında çok fazla değer farkı olduğundan teklif reddedilmiştir.
İdaremizce, koruma ilkelerine uygun görülen Mehmet Şah İşhanı Projemizde, Antakya şehrinin kültür tarihinde önemli yeri olan idaresinde bulunduğumuz Vakfın ve Vakfın bânisinin ismini ve hatıratını yaşatacak nitelikte, şehrin ticari potansiyeline, hem kapasite hem de estetik katkıda bulunacak olan vakıf taşınmazı ile ilgili projelendirme çalışmamız devam etmektedir.
Proje ile geçmiş yapı ile aynı işlev ve akar niteliği doğrultusunda, şehir merkezinin ihtiyacı olan, bodrum katında otopark işlevi kazandırılacaktır. Vakıf taşınmazını, yürürlükte olan Antakya Koruma Amaçlı İmar Planı’na göre yeniden inşa edeceğimiz sırada gündeme gelen/getirilen ‘kent meydanı ve yeşil alan olsun’ talebine teknik, bilimsel ve uygulanabilir önerimiz şudur ki… Antakya’da yürürlükte olan Koruma Kurulu onaylı Koruma Amaçlı İmar Planı uygulanırsa, yaklaşık on bin metrekareye varan bir kent meydanı ve yeşil alan talebi karşılanmış olacaktır.”